ZLATIBOR, 23. marta 2011. (Beta) – Energetska kompanije REV počeće ove godine gradnju dve hidroelektrane na Limu u koje će investirati 140 miliona evra, izjavio je danas zamenik generalnog direktora te kompanije Milan Ćušić.

On je novinarima na savetovanju “Energetika 2011” na Zlatiboru kazao da bi gradnja hidrocentrala “Brodarevo 1 i 2”, koje će proizvoditi struju dovoljnu za snabdevanje 60.000 domaćinstava, trebalo da počne na leto.

“Akumulaciona jezera koja će biti stvorena su projekti toliko malih razmera da je njihov uticaj na promenu mikroklime u okolini Prijepolja praktično nemoguć”, kazao je Ćušić.

Kako su kazali predstavnici REV-a, predvidjeno je da akumulaciona jezera za hidroelektrane budu površine 103 i 56 hektara.

Predstavnici nevladinog sektora u Prijepolju više puta su protestovali zbog izgradnji brana i hidrocentrala na Limu i pritokama tvrdeći da će izazvati nepopravljive posledice po životnu sredinu na celom području.

Ćušić je istakao da će biti omogućeno normalno kretanje riba na toku Lima izgradnjom “ribljih staza”, a kompanija REV će poštovati sve zahteve studije o zaštiti životne sredine.

Hidroelektrana “Brodarevo 1”, snage 26 megavata, bihe završena za četiri godine, a “Brodarevo 2”, snage 32,4 megavata, za tri godine, kazao je on.

Kanadska kompanija Rezervoar kapital korporejšn (Reservoir Capital Corporation), koja je osnovala firmu REV, došla je u Srbiju, kako je kazao Ćušić, zbog ekonomskog interesa i mogućnosti da zaradi prodajom struje, ali i troši dosta novca da omogući korist i za državu i za lokalno stanovništvo.

Od godišnje proizvodnje struje u dve elektrane država Srbija će imati prihod od šest do 10 miliona evra kroz naplatu poreza na dodatu vrednost (PDV), kazali su predstavnici REV-a.

Kompanija REV do sada je investirala nešto manje od 10 miliona evra za realizaciju projekata hidroelektrana na Limu, a planirano je da na izgradnji brana angažuje oko 1.200 ljudi.