NOVI SAD, 23. decembra 2009. (Beta-Ecotopia) – Gradjani Srbije, kao i njihovi politički predstavnici, smatraju da nisu dovoljno informisani o zaštiti životne sredine, pokazala je anketa koju su sprovele nevladine organizacije.

Miloš Djajić iz beogradskog Centra modernih veština je rekao danas na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine da se trećina ispitanika u Srbiji zauzima za oštro kažnjavanje zagadjivača.

“Ali, kada se jasno kaže da to podrazumeva zatvaranje, na primer, Rafinerije i petrohemijskog kompleksa u Pančevu, onda se drastično menja stav ispitanika”, naveo je Djajić.

Dodao je da lokalne samouprave smatraju da je država najodgovornija za loše stanje životne sredine, ali one pritom ne vide svoju krivicu i ulogu u očuvanju životne sredine, koju navode ispitani gradjani.

Djajić je kazao da je u Skupštini Srbije formirana Zelena poslanička grupa, koju čini 27 poslanika.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine Nada Lazić je ocenila da je u Srbiji očuvanje životne sredine “svedeno na incident i marketing”.

“Incident je kada se oglase sirene u Pančevu, kada zagadjenje vazduha predje dozvoljenu granicu i tada svi prate šta se dešava u tom gradu. Posle toga se interesovanje izgubi i problem se ne rešava, iako je stalno prisutan”, kazala je Lazić.

Ocenila je da se “marketinški pristup” zaštiti životne sredine svodi na godišnje “slikanje sa decom i sadjenje drveća”, bez pravog rešavanja problema.

Danas predstavljeni rezultat ankete je deo većeg istraživanja o stavovima gradjana i njihovih predstavnika o životnoj sredini, sprovedenog u Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji od juna do avgusta.

Istraživanje je sprovela agencija Hil end Nolton (Hill and Knowlton), uz pomoć nevladinih organizacija Centar modernih veština iz Podgorice, Grin houm (Green Home) iz Podgorice, Makedonskog zelenog centra i Balkanskih mostova iz Skoplja, Urban risrč institjut (Urban researć institute) iz Tirane i Centra za ekologiju i energiju i Tuzle.

Istraživanje je deo dvogodišnjeg regionalnog projekta i finansirala ga je Ambasada Holandije.

Njime je obuhvaćeno šest ciljnih grupa: poslanici i državni službenici, privrednici, lokalne samouprave, političke stranke, nevladin sektor i gradjani.