Grad Lankaster u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države, koji ima otprilike 150.000 stanovnika i nalazi se na granici sa pustinjom u blizini Los Anđelesa, planira da u svoj pravilnik uvede obavezu da sve kuće koje se grade moraju imati instalirane solarne panele.

solarni-paneli-na-krovu-01

Ovu obavezi je najavio gradonačelnik Reks Paris, i očekuje se da ona stupi na snagu od 1. januara naredne godine. Minimalna količina solarnih sistema na krovu bi bila 1kW.

Ovo nije prvi put da grad Lankaster planira da iskoristi solarnu energiju. Pre dve godine su se udružili sa kompanijom SolarCity sa idejom da razviju solarni sistem snage 27MW koji bi električnom energijom snabdevao gradsku kuću, lokalne parkove, kao i razne firme i rezidencijalne objekte. Sva ta solarna energija bi im donosila zaradu od 1.5 miliona dolara tokom narednih pet godina, a nakon tog perioda po 800.000 dolara godišnje.

Iako se građevinska industrija glasno pobunila protiv ovog poteza gradonačelnika Parisa, on je ubeđen da će Gradsko veće odobriti njegov zahtev, i pomoći mu da ostvari svoj cilj, a to je da grad Lankaster bude solarni centar sveta.

Više na sajtu Ekokuće