Gugl je najavio veliku investiciju u Ajvanpo solarnu elektranu u pustinji Mohave u Kaliforniji. Ona će imati kapacitet od 392 MW i po rečima ljudi iz Gugla, to je ekvivalent povlačenju 90.000 automobila sa ulica za vreme trajanja rada elektrane, a projektovana je da traje preko 25 godina.

Solarna farma će koristiti heliostatska ogledala koja će koncentrisati sunčevu energiju na toranj gde će vrelina generisati paru, a ona će potom pokretati turbinu. Ogledala fokusiraju veliku količinu solarne energije na mali prostor na kome se stvara para pod velikim pritiskom i sa visokom temperaturom (preko 500oC).

Do sada je, po Treehugger sajtu, Gugl uložio 250 miliona dolara u čistu energiju. Guglova motivacija je pomoć sektoru solarne energije da se brže razvije. Menadžment Gugla kaže «Potreban nam je kapital koji će transformisati energetski sektor i izgraditi budućnost sa čistom energijom. Uzbuđeni smo zbog Ajvanpoa jer će naša investicija pomoći korišćenje čiste solarne energije i dati mogućnost da se značajno smanje troškovi budućih projekata.»