Poznati su kao jedna od najpohlepnijih firmi na Volstritu, ali ne može se poreći da Goldman Saks zna da prepozna dobru investiciju. Kompanija je nedavno objavila izveštaj u kome tvrde da se solarna energija brzo približava trenutku u kome će ta struja koštati isto ili biti jeftinija od struje dobijene iz fosilnih goriva. Kao glavni faktori za takvo viđenje obnovljivih izvora energije kao puta u budućnost se ističu vizija Elona Maska, direktora kompanije Tesla, o smanjenju troškova baterija za 30% i pad cena solarnih panela.

goldman-sachs-solar-energy-elon-musk-lead-537x358

Naše uobičajeno viđenje stvari je da investicioni bankari sa Vol strita predstavljaju sve što je neekološko. Međutim, istina je da njih interesuje samo novac. 2012.godine, Goldman Saks je iznenadio svet ulaganjem od 40 milijardi dolara u čistu energiju. A pre samo nekoliko meseci, iz ove kompanije je izletela informacija da je sektor obnovljivih izvora energije jedno od najatraktivnijih tržišta.

Njihovo predviđanje kazuje da će solarna energija dostići paritet cena oko 2033.godine. Sa daljim pojeftinjenjem možemo očekivati sve veću energetsku nezavisnost domaćinstava koja će se isključivati sa zastarele mreže i sama proizvoditi električnu energiju.

Budućnost u kojoj će svako imati malu solarnu elektranu koja će proizvoditi dovoljno energije za kuću i za električni automobil parkiran u garaži? Zvuči sjajno.

Izvor: Inhabitat