U Americi je trenutno 94% soje i 70% kukuruza genetski modifikovani, pa sasvim logično može da izgleda da je Monsanto, vodeća GMO kompanija, pobednik. Međutim, u pitanju je sjajan marketing: velikim farmerima je prodaja njihovih proizvoda vrlo jednostavna a ishod predvidljiv, a sa druge strane u velikom delu države je teško pronaći obično seme. Uprkos silnim obećanjima o povećanoj produktivnosti, poboljšanoj hranljivoj vrednosti ili o otpornosti na ekstremne vremenske uslove – ništa od toga još nije ostvareno. Ništa osim tolerancije na herbicide i proizvodnje pesticida.

Ali, izgleda da ih i to izdaje. Pre nekoliko godina počeo je da se pojavljuje „superkorov“ koga nije briga za Raundap (čuveni Monsantov herbicid). Zbog superkorova farmeri napuštaju hiljade hektara jer se on potpuno oteo kontroli, ili natapaju svoje useve još otrovnijim (i skupljim) kombinacijama herbicida. A sada je i drugi ključni proizvod, Bt seme (kukuruz ili pamuk koji su genetski modifikovani da emituju Bt pesticide) u problemu.

Naučnici su upozoravali da će insekti postati otporni na prekomerno korišćenje Bt semena, ali se Monsanto nije osvrtao na to. Naučnici su zahtevali da maksimalno 50% njive bude posejano Bt semenom, međutim Monsanto je izgurao 80%, a ni toga se mnogi farmeri nisu pridržavali jer su imali bolje prinose. Novi izveštaji stidljivo pominju da je kukuruzna zlatica postala rezistentna na Bt; i još gore, rezistentnost je toliko jaka da naučnici EPA (Agencije za zaštitu životne sredine SAD) zahtevaju da kompanija napravi akcioni plan i reši problem.

Monsanto negira problem, iako EPA otkriva da postoje slučajevi rezistencije od samog početka primene Bt semena, ali nikada nisu prijavljeni. Ovo može biti problem koji se prostire van granica industrijske poljoprivrede: Bt je ključni pesticid i za organsku poljoprivredu.

Ovakve vesti donose nelagodu nama, koji pretpostavljamo da je GMO seme posejano i kod nas uprkos zabrani. Ukoliko nije, bilo bi dobro pročitati ova iskustva iz države koja je preplavljena genetski modifikovanim usevima.

Izvor: Grist