Nedavno su zagovornici Predloga 37 (Proposition 37) doživeli moralnu pobedu (čitaj: izgubili su od ogromne mašinerije koja insistira da proizvodi ne moraju da se obeležavaju kao GMO iako to u svojoj suštini jesu). Nije ni čudo kad je u kampanju protiv Prop 37 ušlo preko 45 miliona dolara. No, to nije glavna tema današnje priče već samo šlagvort. Naime, novi projekat se pomalja u glavama GMO naučnika – genetski modifikovani insekti.

Monsanto je do sada menjao gene biljkama da bi bile otporne na pesticide koje oni prodaju, a čini se da javnost nije imala mnogo lepih reči ni za pesticide ni za genetski modifikovano seme. Britanska kompanija Oxitec je odlučila da izbaci iz upotrebe i pesticide i GMO seme, tako što će genetski modifikovati insekte koji napadaju određene useve. Kako to funkcioniše? Na najprostijem nivou: ova kompanija ubaci smrtonosne gene u muške primerke određenih napasti i pustiti ih u prirodu. Oni će oploditi ženke, a njihov potomak će naslediti loš gen i uginuti pre nego što odraste. I eto, nema više insekata štetočina.

Ovu tehnologiju je Oxitec već ispitao u Brazilu, Maleziji i na Kajmanskim ostrvima, gde su se bavili komarcima prenosnicima denga groznice. Međutim, nemojte misliti da nema protivnika ovakvih metoda. Grupa naučnika tvrdi da nije moguće doći do tačnih naučnih informacija o posledicama puštanja GM insekata u prirodu pre same realizacije. Dalje, korišćenje GM štetočina i smanjivanje broja jedne vrste štetočina može dovesti do povećanja drugih vrsta. Sam uticaj GM insekata na ljude nije dovoljno ispitan ali će najverovatnije uskoro biti – neko će sigurno biti pokusni kunić za novu ideju.

Izvor: Co-exist