Neverovatno, ali 99,9% od ukupne Zemljine mase je toplije od 100oC. Što znači da ispod naših nogu konstantno radi prirodni bojler koji nam može stvarati čistu, obnovljivu energiju.

Geotermalni izvori nastaju tako što se u pukotinama zemljine kore skuplja kišnica i otopljeni sneg i to na dubinama ponekad većim i od nekoliko kilometara. Tu vodu greju vrele stene i ona se vraća nazad na površinu u vidu toplih izvora, termalnog blata i gejzira.

Ako su geotermalni rezervoari blizu površine, možemo doći do njih bušenjem (tehnološke mogućnosti nas trenutno vode do 10km dubine), a kada se do njih dođe voda ili sama izbija na površinu ili nam za to služe pumpe. U svakom slučaju, temperatura te vode varira između 120 i 370oC i koristi se u geotermalnim elektranama za generisanje struje. Rezervoari koji se nalaze bliže površini su i manje topli (između 20 i 150oC) i koriste se u banjske svrhe, za ribnjake, industriju i grejanje kuća i poslovnih prostora.

Izveštaji pokazuju da je 2010.godine bilo instalirano 10.715MW energije i to je generisalo godišnje oko 67.000 GWh struje čiji je izvor zemljina toplota. Konzervativni izveštaji iz 1999.godine procenjuju da u svetu postoji potencijal za 35.000 do 72.000 MW, a noviji koji su uzeli u obzir i nova nalazišta i nove tehnologije procenjuju izvore na 65.000 do 138.000 MW. Veliki potencijal leži neiskorišćen pogotovo ako se zna da postoji 39 zemalja u svetu koje se mogu u potpunosti snabdevati strujom od geotermalnih izvora, a značajna proizvodnja struje se vrši u samo devet. Informacija će biti kompletna tek kad se spomene da su među tih 39 uglavnom siromašne zemlje iz Centralne i Južne Amerike, Afrike i Azije.

Prednosti korišćenja geotermalne energije su brojne, možda je dovoljno samo reći da se geotermalna polja mogu koristiti decenijama ili čak vekovima i da geotermalne elektrane imaju veoma blag uticaj na okolinu. One ispuštaju manje od 4% CO2 u odnosu na emisiju klasičnih elektrana.

Danas je u svetu vodeća država SAD sa instaliranih 3000 MW, a odmah za njima idu Filipini i Indonezija sa 1900 odnosno 1200 MW. Nemačke trenutno nema nigde pošto ima instalirano samo 6,6 MW, ali zato u ovoj godini ima preko 150 planiranih projekata vezanih za geotermalnu energiju. Od proizvedene struje Islanda 25% je od geotermalnih izvora, a 90% grejanja dolazi upravo odatle. Najbolji potencijal u Srbiji ima Vojvodina, ali se trenutno zemljina toplota koristi za grejanje stanova, poljoprivredu i banjski turizam. Prošle godine, SEE (Southern European Exploration) je dobila licence da istraži geotermalnu energiju u Kupusini, Adorjanu i Vrbici u Vojvodini i u Vranjskoj Banji.

U vreme kad se potražnja za energijom povećava neverovatnom brzinom, kada 2 milijarde ljudi nema struju i kada je, nadam se, došao trenutak da se, ako ništa drugo, jasno prepoznaje štetnost korišćenja fosilnih goriva, potrebno je iskoristiti svaki obnovljivi i čist resurs koji nam Zemlja pruža. A za geotermalnu energiju se kaže da ima sve prednosti nuklearne energiju i nijednu njenu manu.

Željko Stanković

Izvori:

Wikipedia

Obnovljivi izvori energije

Geothermal education facts

GEA international report

Guardian