Kako piše “Gardijan”, istraživanje grupacije “Grejn” pokazuje da je od vrtoglave tri milijarde dolara koje je za pomoć gladnima širom sveta donirala Fondacija Bila i Melinde Gejts tek nešto više od deset odsto završilo u Africi, a čak 75 odsto na računima raznih organizacija u SAD, Britaniji i drugim bogatim zemljama.

Podaci pokazuju da je skoro polovina doniranog novca u prethodnoj deceniji otišlo na račune globalnih poljoprivrednih istraživačkih mreža, ali i raznih agencija Ujedinjenih nacija i Svetske banke.

Preostalih milijardu i po dolara su koristile stotine organizacija za istraživanje i razvoj širom sveta.

“I od tog novca više od osamdeset odsto sredstava je dodeljeno pre svega organizacijama u SAD, a zatim u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Holandiji”, navodi španski “Grejn” u svom izveštaju.

Ukupno je uplaćeno i 678 miliona dolara na račune univerziteta i nacionalnih istraživačkih centera, a poražavajuće je da je tu ista situacija – 79 odsto novca je završilo u SAD i Evropi, a samo 12 odsto u Africi.

“Razlika je šokantna, to pokazuju i donacije za nevladine organizacije – od 669 milijardi, samo četiri odsto je završilo u Africi, a čak 75 odsto u SAD. Bili smo zapanjeni kada smo analizirali podatke i videli da oni žele da se bore protiv gladi na južnom delu planete, dajući novac organizacijama na severu”, piše u izveštaju.

Kako se navodi, čelnici Fondacije “ne slušaju lokalne poljoprivredne”.

“Najveći deo sredstava ide na organizacije koje se bave visokotehnološkim rešenjima, a ne za podršku rešenjima koja poljoprivrednici sami primenjuju na svom zemljištu. Afrički poljoprivrednici su tako u poziciji samo nekoga ko konzumira znanje i tehnologije sa strane”, piše u izveštaju.

Više na B92