Francuska eksperimentiše sa raznim idejama za smanjenje zagađenja od transporta, počev od plaćanja ljudima da voze bicikl do građenja novih biciklističkih staza i pešačkih zona. Nova inicijativa, koju je predstavila bivša kandidatkinja za predsednicu Francuske Segolen Roajal, sada ministarka ekologije, daje podsticaj ljudima da se oslobode svojih starih dizel vozila (starijih od 13 godina, dakle čije su emisije velike).

Iznosi su poprilični, i idu do 10.000 evra ako ljudi izaberu da umesto starog automobila kupe električno vozilo, ili do 6.500 evra ako se izabere hibrid. Povrh toga, ako se dizel vozilo zameni vozilom koje ispunjava Euro 6 i emituje manje od 110g CO2/km, dobija se dodatnih 500 evra za domaćinstvo.

Vignette-10Actions_TableauVehicule_510x448

Stara dizel vozila zagađuju neproporcionalno u odnosu na njihov broj, tako da ima smisla skloniti ih sa ulica. Ti automobili mogu da se recikliraju u novu, za okolinu mnogo prihvatljiviju formu.

Očigledno je u pitanju jedan mali korak, ali u kombinaciji sa ostalim – nove biciklističke staze, deljenje bicikli, poboljšanje saobraćaja, pešačke zone, možda plaćanje vožnje automobila u nekim delovima grada i boljim upravljanjem parking prostorom, i taj korak može biti značajan.

Izvor: TreeHugger