Udruženje O3one, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine grada Beograda, organizuje foto konkurs „Dišite“. Radi se o konkursu na temu ekologije, koji neće samo posredno ili neposrdenu uticati na razmišljanje o ekologiji, već i povezati umetnost sa životnom sredinom kroz filozofiju kulture življenja.

Bilo bi dobro kada bi ono što vidimo u Beogradu bilo samo ono lepo – osmesi na licima prolaznika, cveće u saksijama, očišćene ulice, sunčani dani, muzikanti na ulicama okruženi pubikom, pune bibliteke, čiste reke, sunčani dani, deca na igralištu, vazduh, trava, zalazak sunca… Na žalost nije tako… Mnogo je toga što ovaj grad okružuje od čega želimo, a ne možemo, da pobegnemo i malo šta možemo da uradimo po tom pitanju – prosjaci na ulicama, bolesni beskućnici, đubre na ulici, svađe i prepirka, tuče i zapušteni košarkaški tereni. Dobro je da i dalje postoje lepe stvari, ali one nas zapravo samo podsećaju na to da postoje i ružne, isto koliko i ružne treba da podstiču da razmišljamo o onim lepim.

Da bismo zaista živeli u ovom našem sada i ovde, da bismo ispunili svoje dane pa time i živote, treba da zaista gledamo, da zaista slušamo, da zaista punim plućima udahnemo i izdahnemo, da dišemo život u Beogradu, pun smoga, ali i mirisa ćevapa, pun dima, ali i mirisa lipe, pun kontrasta što je njegova možda najveća čar.

Baš ti beogradski kontrasti koji nas okružuju, sa kojima živimo, tema su ovog konkursa. Tražimo fotografije koje će na pravi način biti crtice iz života u Beogradu, Vašeg mikro ili makro okruženja, kadrovi i lepi i manje lepi iz Vaše životne sredine.

Na konkurs mogu da se prijave svi punoletni građani, bez obzira da li im je fotografija zanimanje ili hobi. Učesnici se prijavljuju sa najviše dva rada koji treba da sadrže dve fotografije – diptih, koje će odgovoriti na zadatu temu: dobri i loši prikazi iz Vaše životne sredine, koji oslikavaju kulturu življenja u srpskoj prestonici.

Konkurs je otvoren za prijavljivanje od 24.10.- 07.11.2014. godine. Radove treba slati na adresu konkurs@o3one.rs ili na Instagram sa hashtag-om #o3dishi. Žiri u sastavu: Ivana Zarić, Nebojša Babić i Saša Preradović, doneće odluku o pobedniku konkursa najkasnije do 14.11.2014. Nagrada je samostalan izložba na temu životne sredine u galeriji O3one.

Pravilnik konkursa pogledajte OVDE.