Malo je sreće za majčicu prirodu u električnom automobilu koji punite preko standardne utičnice 220 V. Možda i ne zagađujete okolinu direktnom emisijom gasova sa efektom staklene bašte, no potrebna električna energija najvećim delom dolazi iz ”prljavih” elektrana.

U Fordu žele promeniti to, a prvi korak je ponuda sistema za napajanje preko solarnih fotopanela kapaciteta 2,5 kWh koje će kupci moći smestiti na krovove svojih kuća te tako svojim električnim Focusom upravljati na – sunčevu energiju!

Sastav je, kažu u Fordu, sposoban prosečno generisati oko 3.000 kWh električne energije godišnje, što je dovoljno da električni Focus prevali 1.600 kilometara mesečno. No sigurno se pitate kako ćete upravljati automobilom preko dana, kad bi se on trebao puniti.

Ideja je jednostavna. Tokom dana sistem isporučuje prikupljenu energiju električnom operateru za potrebe domaćinstava, a on je vraća noću, kada je opterećenje manje, a energija jeftinija, da biste napunili automobil.

Sistem će se u početku nuditi isključivo u SAD-u, no u dogledno vreme trebalo bi da ga vidimo i na evropskom tržištu. Najveća boljka, zasad, je cena koja bi, čak i uz državne podsticaje, iznosila visokih 10.000 američkih dolara.

Izvor: Totalcar