BEOGRAD- Fond za zaštitu životne sredine Srbije u ovom trenutku raspolaže sa pet milijardi dinara i jedna od važnijih stvari koju će finansirati u 2012. jeste poboljšanje energetske efikasnosti objekata, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Dulić je rekao da će ulaganje u energetsku efikasnost istovremeno biti “pomoć građevinskoj industriji, ali će omogućiti pojedincima i ustanovama da nabave prozore i izolaciju za zgrade”, ne precizirajući koliko će novca za to biti izdvojeno.

On je podsetio da Fond subvencioniše reciklažnu industriju, finansira prikupljanje, transport i preradu posebnih tokova otpada i dodao da će finansirati i projekte u okviru zelene gradnje.

“Fond za zaštitu životne sredine imao je u 2011. značajne prihode iz takse koje zagađivač plaća, ali i iz ekološke takse za puštanje u promet različitih proizvoda koji posle svog korišćenja postaju otpad”, kazao je Dulić.

Od tih prihoda, kako je dodao, pre svega je finansirana izgradnja reciklažnih centara, akcija “Očistimo Srbiju” i nabavka opreme za komunalna preduzeća.

“Fond je učestvovao u gotovo svim projektima koje je tokom proteklih godina izvodila Elektroprivreda Srbije, kada je u pitanju ugradnja filtera i zaštita životne sredine”, rekao je Dulić.

Dodao je da Fond učestvuje i u svim velikim projektima kada je u pitanju izgradnja regionalnih deponija i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Dulić je, međutim, naveo da je Fond imao više sredstava nego što je bilo projekata lokalnih samouprava koje su taj novac mogle da iskoriste.

Više u Glasu javnosti