BRISEL – Drugi najviši evropski sud poništio je odluku Evropske komisije kojom je dozvoljeno uzgajanje genetski modifikovanog krompira nemačke kompanije BASF, uz obrazloženje da nije poštovana odgovarajuća procedura.

“Komisija je odstupila od propisa koja važe u procesu autorizacije”, saopšio je Opšti sud EU, koji je odmah po važnosti iza Evropskog suda pravde, a prenosi Frans pres.

Na zahtev BASF-a, Komisija je 2010. godine odobrila uzgajanje genetski modifikovanog krompira “amflora”, što je izazvalo oštro protivljenje Mađarske, Francuske, Austrije, Poljske i Luksemburga, koje su zatražile njeno poništavanje.

amflora-pflanze,property=bild,bereich=bio,sprache=en

Nakon što je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) u svom mišljenju iz 2009. godine ukazala da “amflora” ne predstavlja pretnju po zdravlje ljudi niti okruženje, Komisija je dala “zeleno svetlo” za njegovo uzgajanje.

Taj izveštaj EFSA, Komisija međutim nije dostavila dvama savetodavnim odborima sačinjenim od predstavnika iz članica EU, koji obično u takvim situacijama budu konsultovani.

Više u Novostima