Brisel, 10 decembar – WWF-Svetski fond za prirodu pozdravlja odluku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) da prestane sa finansiranjem u projekte za ugalj. Usvajanje ovih mera, ako se implementiraju pravilno, trebalo bi da ukine finansijsku podršku elektranama na ugalj i promoviše investiranje u obnovljive izvore energije i uštedu energije. Tokom predstojećih meseci, WWF će pažljivo pratiti finansijske odluke EBRD-a kako bi utvrdili da li banka efektivno sprovodi nove mere.

ebrd_vetar

Ovom istorijskom odlukom, EBRD se pridružuje ostalim međunarodnim finansijskim institucijama koje su tokom proteklih meseci napustile koncept ulaganja u projekte za ugalj. WWF smatra da je sada trenutak za ostale javne finansijske institucije, naročito multilateralne razvojne banke, da prate ovaj primer kako bi se i na globalnom nivou što pre prešlo na korišćenje obnovljivih izvora energije i stavio akcenat na uštedu energije.

WWF takođe pozdravlja napredak u energetskoj politici Banke i u drugim oblastima poput strožih standarda za hidroelektrane, referentne cena uglja, uštede energije i obaveze prema Konvenciji o klimatskim promenama. “Ovo je istorijski trenutak jer se EBRD pridružio sve većoj globalnoj inicijativi za napuštanje investiranja u projekata za ugalj, uzimajući u obzir razarajući uticaj uglja na zdravlje i klimu”, izjavio je Sebastijen Godino iz Evropske kancelarije WWF-a.

Ovaj potez EBRD-a je pozitivan pomak, ali kako bi globalno zagrevanje ostalo na nivou ispod 2°C, Banka bi trebalo da ojača svoje standarde i postepeno smanji svoju podršku u oblasti fosilnih goriva. U narednih par meseci, WWF će pažljivo posmatrati primenu nove politike Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, kako bi utvrdili da li Banka stvarno sprovodi nove mere. Odluka banke da li da podrži projekat nove elektrane na ugalj od 600 MW na Kosovu* će biti prvi takav test u narednih par meseci. Podsećamo da je EBRD nedavno odustao od finansiranja projekta Kolubara B, čije bi emisije premašile 8 tona ugljen-dioksida na godišnjem nivou.