Evropi nedostaje 13,4 miliona gajenih rojeva ili sedam milijardi pčela da bi se oprašivanje poljoprivrednih kultura odvijalo kako treba, ocenili su naučnici sa univerziteta Reding u Velikoj Britaniji. Ukupan broj rojeva povećao se u periodu od 2005. i 2010. ali i površina pod usevima, pre svega uljarica koje se koriste za biogorivo. Istraživanje je pokazalo i da na jugu Evrope raste broj rojeva dok je na severu sve više površina pod usevima. Dostupnost rojeva po hektaru useva bila je najveća u Sloveniji, što se objašnjava geografski ograničenim prostorom za uzgoj useva, dok je potražnja ili potreban broj rojeva po hektaru bio najviši u Holandiji zbog rasprostranjenosti voćnjaka kojima treba i više oprašivanja.

pcelica na suncokretu sxc

Prema zaključcima studije objavljene 8. januara u američkom časopisu Plos uan (PLOS One – Public Library of Science), zbog sve većeg gajenja uljarica za biogorivo potreba za oprašivanjem je od 2005. do 2010. godine rasla pet puta brže od umnožavanja gajenih rojeva pčela.

“Evropa ima samo dve trećine od potrebnog broja rojeva pčela, odnosno nedostaje joj 13,4 miliona rojeva ili, ukupno, sedam milijardi pčela”, navodi se u istraživanju.

Polovina od 41 zemlje, obuhvaćene istraživanjem, nema dovoljno pčela za odgovarajuće oprašivanje poljoprivrednih kultura, a taj problem je izažen u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Stanje u Velikoj Britaniji je posebno zabrinjavajuće jer je tamo preostalo manje od jedne četvrtine broja neophodnih pčela. Stanje je nešto bolje u Francuskoj i Nemačkoj gde ima 25 do 50% neophodnih rojeva pčela.

U celini, pokazala je studija, broj rojeva u 41 zemlji obuhvaćenoj istraživanjem povećao se za 7% od 2005. do 2010 sa 22,5 miliona na 24,1 milion kolonija, a trend rasta je posebno bio izražen na jugu Evrope gde se i inače više gaje. I 2010. i pet godina ranije 45% rojeva u Evropi nalazilo se u Turskoj, Ukrajini i Španiji.

Iako se broj rojeva više nego udvostručio u Gruziji, Danskoj i Malti, u 15 zemalja je došlo do smanjenja broja rojeva i to u rasponu od 4% u Sloveniji do 47% u Švajcarskoj.

Istovremeno, ukupna površina pod usevima koje oprašuju pčele povećao se sa 23,1 milion hektara na 27,1 miliona hekatara. Površine pod usevima su se povećale u većini zemalja obuhvaćenih studijom, ukupno 32, a posebno na severu Evrope.

Više na sajt EurActiv