Evropska unija ne zabranjuje eksploataciju uljnih škriljaca i ne zahteva zatvaranje postrojenja za preradu, ali traži strogu primenu ekoloških standarada, izjavio je danas direktor u estonskoj kompaniji Esti energija Prit Raid.

On je novinarima iz Srbije koji borave u poseti Estoniji, kazao da tehnologija prerade uljnih škriljaca u toj državi prevazilazi ekološke standarde EU.

Raid je podsetio da je Esti energija zainteresovana za ulaganje u ekspolataciju uljnih škriljaca u Aleksincu i istakao da Estonija godišnje preradi 16 miliona tona uljnih škriljaca od kojih dobija 95 odsto električne energije i oko 400.000 tona nafte.

Menadžer za zaštitu životne sredine u Esti energiji Tonis Meriste kazao je da nova tehnologija prerade uljnih škriljaca omogućava bolji kvalitet vazduha, manju emisiju štetnih gasova, nisku potrošnju vode, zaštitu podzemnih voda kao i korišćenje pepela u različite svrhe.

Pepeo koji se dobije nakon prerade uljnih škriljaca može da se upotrebi kao sirovina za proizvodnju gradjevinskih materijala, za izgradnju puteva, cement, hemijsku industriju, poljoprivredu i šumarstvo, pojasnio je on.

Meriste je naglasio da je moguća rekultivacija zemljišta gde su ekspolatisani uljni škriljci na više načina kao što je pošumljavanje, stvaranje veštačkih jezera, izgradnja rekreativnih parkova.

Više na portalu Zelena Srbija