Ekolozi, ribolovci, planinari, kajakaši i kraljevačka opozicija usprotivili su se danas projektu izgradnje hidroelektrana na Ibru.

Nebojša Stefanović iz Agencije za prostorno planiranje rekao je, na javnoj prezentaciji u Kraljevu, da je prvi razlog za izgradnju 10 mini hidroelektrana na Ibru, od Ušća do krivine na Ibarskoj magistrali, visoka cena struje.

“Prednosti izgradnje hidroelektrana na Ibru su najpre finansijske prirode, jer svi znamo koliko je skupa proizvodnja električne energije”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, u priobalju hidroelektrana na Ibru biće iniciran razvoj turizma, jer akumulacije nisu namenjene samo za snabdevanje vodom, već za sve aktivnosti na njoj.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović kazao je da je za lokalnu samoupravu važno omogućiti gradjanima javni uvid u plan izgradnje hidroelektrana na Ibru.

Predsednik Ekološkog udruženja Ibar Miroslav Pavlović je kazao da su “planeri zaboravili živi svet”.

“Računi su u strateškoj proceni u redu, ali obračun neće biti u redu jer u ovome što ova gospoda predstavljaju nema života, riba, ptica, biljaka, a ni stanovništva koje tu živi, što znači da su planeri zaboravili samo jednu stvar – život”, kazao je Pavlović.

Vlasnik portala Bra(NE) na Ibru Srbo Trifunović istakao je da je užurbanost investitora na izgradnji hidroelektrana u celom regionu, posledica Kjoto protokola koji propisuje da se od 2014. godine počne sa naplatom penala zbog zagadjenja.

Više na portalu Zelena Srbija