Najaktivnije đake i nastavnike dvanaest osnovnih škola, koji su uspeli da prikupe najviše limenki za reciklažu u okviru programa „Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj“, Riken fond za povraćaj i reciklažu limenki nagradio je sedmodnevnim boravkom u „Zelenoj školi“ u okviru Kampa mladih rendžera Nacionalnog parka Tara. U proteklih šest meseci, đaci sto
osnovnih škola širom Srbije reciklirali su skoro četiri tone limenki, a najuspešnija među njima bila je osnovna škola „Knez Sima Marković“ u Barajevu, u kojoj je sakupljeno čak više od 500 kilograma limenki.

„U okviru ovogodišnje akcije „Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj“ učenici su sakupili preko 250 hiljada limenki, što je svojevrsni pokazatelj da je reciklaža kod mladih polako počela da postaje uobičajen model ponašanja“, rekla je Jelena Kiš, menadžerka Riken fonda. Ona je dodala da su deca ove godine prikupili 1,5 tona limenki više nego prošle godine i da očekuje da će i ubuduće broj sakupljenih limenki rasti.

U kampu na Tari, učenici su proveli sedam dana, a jedinstven program omogućio je polaznicima da u potpunosti istraže prirodne i kulturne lepote ovog nacionalnog parka. Akciju “Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj”, u kojoj učestvuju đaci i prosvetni radnici, Riken fond sprovodi već sedmu godinu za redom, u cilju edukacije najmlađih o značaju reciklaže i zaštite životne sredine. Akcija se sastoji od edukativnog programa, seminara, kao i konkretnih aktivnosti sakupljanja iskorišćenih limenki, čime škole mogu da zarade dodatna sredstva.