Na molbu Ekološkog udruženja  iz Tovariševa„Da sačuvamo Vojvodinu“, rešili smo da afirmišemo i solidarišemo se sa njihovim velikim problemom nelegalnog odlaganja otpada, koji svim žiteljima ovog sela u Opštini Bačka Palanka, zadaje glavobolje i ugrožava im zdravlje.

TOVARISEVO - SMETLISTE - INTRO 3

Požari koji neprestano bukte ili tinjaju na njihovom smetlištu, gotovo neprestano prekrivaju selo otrovnim dimom i isparenjima koja se uvlače u domove seljana. Vatrogasci su prestali da intervenišu jer, kako kažu, „nije ugrožena imovina građana“, iako su požari došli do 100m od najbližih kuća. I seosko groblje je već nekoliko puta sagorelo.

Ovo malo udruženje, pritisnuto mukom, obratilo se s ovim problemom svim nadležnim institucijama u Opštini, Pokrajini i Republici. Upozorilo ih na kršenje zakona, predložilo realna rešenja, i opet ništa!? Birokrate iz Opštine nemoćno odmahuju rukom, jer su neki političari ustupili pravo neljudima da se bave odlaganjem otpada.

TOVARISEVO - SMETLISTE - INTRO 1

Koristeći njihovu prepisku sa državom, predložili smo im, da komotno mogu otvoriti malu školu birokratije za buduće političare pod nazivom: – „Sto načina da odbijete posao od sebe!“, ili „Jednostavna amputacija osećaja za narod!“.

Ko god da je sada na vlasti u Bačkoj Palanci, nije zaslužio da je vrši! Odlaganje otpada, uz snabdevanje pijaćom vodom i odvođenjem otpadnih voda, je osnovna delatnost svake lokalne uprave. Ako rukovodstvo opštine to nije u stanju da organizuje, neka se pomeri za druge!

Na žalost, građani cele Srbije potpuno su sluđeni snažnom medijskom ujdurmom, prikovani uz TV sapunice, informativni program, gde su najave rezultata političara glavne informacije i uz rezultate naših sportista „glavni njihovi rezultati“. Sve se čini da ljudi ne progledaju oko sebe i slučajno ne viknu – „pa dosta bre više!“ – Hoću posao, dostojanstvenu platu, čist i zdrav životni ambijent…

Valjda zato i građani Tovariševa, „oslepljeni“, ne stoje uz rame sa nekolicinom svojih komšija u neravnopravnoj borbi koju za njih biju! Ali imamo to i u Vrbasu, pa nam je sasvim jasno.

Ekološki pokret Vrbasa