2011. godina nije baš sjajno počela za ekologiju u Srbiji. Pompezno najavljivana zabrana plastičnih kesa u Vranju od 01.01. nije zaživela. Prvi grad bez plastičnih kesa u Srbiji je ipak ostao to što je i bio, samo jedan od svih onih gradova u kojima se kese vijore po granama. Dok se u Vranju krivica za neuspeh prebacivala sa jedne institucije na drugu, u Ćićevcu je organizovan protest građana nezadovoljnih namerom lokalnih vlasti da na teritoriji ove opštine izgradi postrojenje za preradu fizičko-hemijskog otpada. Nije bilo dovoljno uveravanje čelnika da će otpad biti adekvatno zbrinut, da je to uslov Evropske Unije, da smo iz IPA fondova dobili bespovratnih 14 miliona evra, jednostavno, ljudi nisu hteli to postrojenje u svojoj okolini. U februaru, predsednik Skupštine opštine Ćićevac, nakon uvida u elaborat o uticaju postrojenja na okolinu, odlučuje da se stave van snage sve odluke vezane za izgradnju postrojenja za fizičko-hemijski tretman neorganskog otpada.

Ministar Oliver Dulić je morao da izdrži niz kritika na račun toga koliko je i kako je potrošen novac za promociju akcije „Očistimo Srbiju“. Ministarstvo životne sredine je u toku 2009. i 2010. godine potrošilo oko 475.000 evra za promociju akcije na teniskom turniru „Serbia Open“, i to posle pregovaračkog postupka i bez objavljivanja javnog poziva. Ministar Dulić je odgovorio nevladinim organizacijama koje su se pobunile „nemojte da dirate Očistimo Srbiju, jer je ona vrlo značajna“. Međutim, novac za Fond za zaštitu životne sredine mora negde da se pronađe, pa je uvedena ekološka taksa za nova vozila. Ona bi se plaćala prilikom kupovine novog vozila i iznosi 12.000 dinara po toni mase vozila.

Da nije sve tako crno, pobrinuli su se inženjer Milenko Milinković koji je za surčinsko naselje Boljevci projektovao prvu solarnu sportsku halu u Srbiji. Ova jedinstvena hala, otvorena za korišćenje u februaru, troši struju sedam puta manje od običnih školskih hala. Za grejanje crpi vodu, zemlju i sunčevu energiju, a to je dovoljno da u hali vlada večito proleće.

Ministar energetike (sada već bivši) Petar Škundrić objavio je plan EPS-a i italijanske „Seći energija“ da na srednjem toku Drine izgrade hidroelektrane koje bi godišnje proizvodile 1.200 gigavat sati struje, a čija je vrednost veća od 800 miliona evra. Mnogi zaljubljenici u ovu reke su se pobunili protiv ove ideje, a da li će se ona preživeti i krizu u Italiji i te proteste i ostvariti se, moramo sačekati 2012.godinu kada se planira početak gradnje.