Cena mnogih električnih uređaja najverovatnije će biti uvećane, kada bude počela da važi uredba o plaćanju ekoloških taksi. Na televizore, kompjutere, mobilne telefone, frižidere, zamrzivače i druge kućne aparate plaćaće se još jedan državni namet, a kako „Potrošač” saznaje ova uredba je već usvojena. Čeka se da bude objavljena u „Službenom glasniku” i osam dana nakon toga stupiće na snagu.

– Visina takse zavisiće od vrste proizvoda i načina njegovog tretmana kada postane otpad, odnosno od toga koliko ugrožava čovekovu okolinu – rekli su u Ministarstvu životne sredine.

Porez se uvodi na elektronske i električne proizvode, kao što su veliki kućni aparati, mali kućni aparati, informatička i telekomunikaciona oprema, oprema široke potrošnje za razonodu, ali i na osvetljenje, električne i elektronske alate, igračke, sportsku i opremu za rekreaciju, medicinske pomoćne uređaje, instrumente za praćenje i nadzor, automate…

Jedna od najvećih nadoknada plaćaće se za sijalice sa žarećom niti. Namet na kilogram ovih proizvoda naplaćivaće se 140 dinara, a za monitore 90 dinara. Za frižidere i zamrzivače taksa će iznositi 30 dinara, za usisivače, pegle i tostere 60, a za računare, laptopove, štampače i mobilne telefone takođe 60 dinara.

U Ministarstvu životne sredine ističu da su takve takse neophodne u cilju unapređenja zaštite životne sredine. Osim toga, dodaju, deo su i implementacije evropskog zakonodavstva kod nas. Ali, ono što sve najviše zanima jeste od koga će se naplaćivati novouspostavljeni porez.

– Tu naknadu će plaćati proizvođači i uvoznici proizvoda koji posle upotrebe postaju opasni po životnu sredinu – ističu u ovom ministarstvu.

Svakako da je reč o većim nametima za distributere, ali, ipak se postavlja pitanje da li će, kako to najčešće biva, ceh platiti potrošači?

Trgovci belom tehnikom i elektronskim uređajima kažu da još ne znaju da li će doći do povećanja maloprodajnih cena, kao ni da u tom slučaju poskupljenja neće biti velika. Ali, dosadašnja praksa je pokazala da ne želeći da umanje zaradu, veće državne namete uvek prebace na krajnje kupce.

Bez obzira na to, u Ministarstvu zaštite životne kažu da je reč o neophodnim propisima.

– Taksa ili naknada za pojedine vrste proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada je neophodna radi razvoja reciklažne industrije koja će prerađivati te vrste proizvoda kada postanu otpad, odnosno za pokrivanje troškova upravljanja otpadom. Naknada će se uplaćivati Fondu za zaštitu životne sredine, a ta sredstva će se namenski trošiti za razvoj reciklažne industrije u Srbiji – kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

U Kompaniji „Set”, prvoj firmi koja kod nas reciklira takozvani e-otpad, kažu da će se ekološka taksa naplaćivati po kilogramu.

– Prema našim informacijama, taksa će se naplaćivati po težini i razredima elektronskog otpada. Tako je i u Evropskoj uniji, a kod njih je najniža taksa oko pola evra – kažu u preduzeću „Set”.

Tako će, na primer, u centre za reciklažu svako moći da odnese stari računar, a onda će firme koje se bave reciklažom to moći da naplate od Fonda za razvoj.

Što opasniji otpad po životnu sredinu uređaji budu bili kada prestanu da funkcionišu, to će veći biti ekološki namet. Tako uvođenje ekoloških taksi na elektronsku opremu donekle može i da utiče na kvalitet uređaja na našem tržištu, jer više neće biti isplativo uvoziti nekvalitetnu robu.

S. Despotović

Izvor: Politika – Potrošač