“Budućnost nije sudbina, već pitanje izbora”, rekao je profesor Kolumbija univerziteta Džefri Saks predstavljajući knjigu u sredu uveče, koja je objavljena u izdanju Centra za međunarodnu saradnji i održivi razvoj (CIRSD) i to najpre na srpskom jeziku.

Autor knjige je objasnio da je mogućnost izbora najvažnija ljudska realnost te da čovek u svojim rukama drži budućnost razvoja, pa i opstanka.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući tehnološkom razvoju, postoji velika mogućnost napretka ali i samouništenja tako da je “na nama da razumemo koji su naši izbori”.

Svet se promenio, promenjen je tok globalnog napretka, imamo klimatske promene i krizna žarišta, konstatovao je on ukazavši na značaj ravnoteže slobode i odgovornosti na globalnom nivou, kao i borbe protiv siromaštva, klimatskih promena, zaštite ekologije.

On je podsetio da se ove godine obeležava stota godišnjica Prvog svetskog rata rekavši da je 1914. godina izazvala pustoš i negativne posledice. “Iz toga se vidi koliko je svet krhak. Ako 2014. godine napravimo takvu grešku, nikad se nećemo opraviti, uništićemo planetu”, rekao je Saks u prepunoj sali hotela “Alure”.

Saks, koji je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za održivi razvoj, izrazio je nadu da će koncept održivog razvoja koji kombinuje ekonomsku, društvenu i ekološku dimenziju zaživeti.

Prema rečima Vuka Jeremića, predsednika Centra za međunarodnu saradnji i održivi razvoj (CIRSD) knjiga, koja je najpre objavljena na srpskom jeziku predstavlja izdavački projekat ove organizacije. Za nekoliko nedelja očekuje se englesko izdanje.

On je istakao da će koncept održivog razvoja obeležiti živote ove generacije i podsetio da će Ujedinjene nacije 2015. godine usvojiti novu strategiju o tome.

Više na B92