DUNAV, srećom, nije zagađen! Iako se pre dva dana u blizini Luke “Beograd” u najveću srpsku reku sručilo 850 tona pirita, u Agenciji za zaštitu životne sredine tvrde da je izmerena vrednost gvožđa na dozvoljenom nivou, pa nema opasnosti za ljude niti biljni i životinjski svet. U Lučkoj kapetaniji Beograd kažu da barža ne ometa saobraćaj, a da će vađenje na obalu početi kada prođe košava.

 BG_620x0

Nakon što se hrvatska barža firme “Dunavski Lojd Sisak” u sredu rano ujutru prevrnula nedaleko od Luke “Beograd”, 850 tona rude pirit završilo je na rečnom dnu. Povređenih, srećom, nije bilo, ali su alarmirane sve nadležne službe – rečna policija, Lučka kapetanija, Sektor za vanredne situacije Beograd… Odmah su uzeti uzorci vode, koji su poslati na analize.

– Na osnovu uzorka uzetog 1.300 metara nizvodno od prevrnute barže utvrđeno je da je vrednost ukupnog gvožđa odgovarala trećoj klasi kvaliteta. To je umereni ekološki status vode, što znači da nije došlo do pogoršanja kvaliteta na ovom delu toka Dunava – saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

I pored svih dobrih rezultata, stanovnici Vinče i Leštana su i u četvrtak bili bez vode. Zbog potencijalne opasnosti da je došlo do kontaminacije dela rečnog toka, njime je istog dana obustavljeno snabdevanje. JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” su zato zahtevali vanredne analize vode i tek u toku današnjeg dana može se očekivati normalno snabdevanje. Tako je gotovo 18.000 građana ostalo suvih slavina. Istog dana obustave poslate su cisterne, a samo u Vinči pokriveno je devet različitih lokacija.

– Tri cisterne su smeštene u vrtiće, dve u škole, jedna u dom zdravlja, a ostale su raspoređene po gradu – rekli su nam u pogonu “Vinča”. – Proizvodnja je obustavljena i dok nam centrala ne odobri da započnemo rad meštani Vinče i Leštana će, nažalost, biti bez vode.

Iako je testiranje Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda pokazalo da je kvalitet vode na lokaciji pogona Vinča na uobičajenom nivou, zatražene su vanredne analize. Rezultati se očekuju u toku današnjeg dana.

U međuvremenu, Lučka kapetanija Beograd naložila je vlasniku potonule barže da je izvuče na suvo.

Više u Novostima