1.DŽINOVSKA SEKVOJA: GENERAL ŠERMAN

General Šerman se našao na listi zato što je – ogroman. Ovo drvo se nalazi u Nacionalnom parku Sekvoja u Kaliforniji i veruje se da je staro između 2300 i 2700 godina. Visoko je oko 85 metara, obim na zemlji mu je oko 30 metara i smatra se najvećim drvetom na svetu.

flickr - Xavier de Jaurequiberry

2.JASIKA TREPETLJIKA: PANDO

Pando, ili Drhtavi džin je velika kolonija jedne jasike trepeljike koja se prostire na više od 4 hektara u Juti. Svako drvo u ovoj oblasti je nastalo od jednog organizma i dele ogroman podzemni sistem korena. Procenjeno je da je Pando težak 6615 tona, što ga čini najtežim živim organizmom na planeti.

a4gpa/Flickr

3.MONTEZUMA ČEMPRES: DRVO ROGOZ (THE TULE TREE)

Ovo stablo montezuma čempresa se nalazi na zemljištu crkve Santa Maria del Tule u meksičkoj državi Oahaka. Obim mu je 36 metara a visoko je 35 metara. Veruje se da je staro oko 2000 godina, a lokalne legende kažu da ga je pre 1400 godina zasadio sveštenik actečkog boga oluje. Prema National Geographic-u ovo stablo je inspiracija za godišnji festival u Oahaki koji se održava drugog ponedeljka svakog oktobra.

flickr/akseabird

4.DRVO SVEĆNJAK

Drvo svećnjak, takođe poznato kao drvo sa prolazom za kola (drive-thru tree) je džinovska sekvoja koja se nalazi blizu San Franciska. To veliko drvo je imalo nedostojnu sudbinu da mu pre 60 godina kroz bazu probiju tunel i sada zauzima centralno mesto u osam hektara velikoj šumi sekvoja. Za 3 dolara, možete da prođete kroz tunel, da prostrte ćebe za izlet pored stabla i uživate.

flickr/Alastair Humphreys

5.DRVO ŽIVOTA

Drvo života u Bahreinu je jedno od najusamljenijih stabala na svetu. Ovo meskite drvo se nalazi na najvišoj tački pustinje u Bahreinu, i stotinama kilomatara je udaljeno od sledećeg drveta. Smatra se da ima koren koji dopire na desetine metara u dubinu da bi došao do vode. Tačna starost ovog drveta nije poznata ali se procenjuje na oko 400 godina.

flickr/swamibu

6.WOLLEMI BOR

Wollemi bor iz Australije je živi dinosaurus – najstariji fosil Wollemi drveta je star 200 miliona godina. Kada je živi Wollemi pronađen 1994.godine, naučnici su bili zapanjeni. Lokacija borova je bila tajna da bi se sačuvalo manje od 100 stabala koja su živela u divljini. Da bi se sprečilo izumiranje, 2006. je započet program kojim je dozvoljena kupovina mladica Wollemi stabala i sada se ono može videti u raznim botaničkim baštama.

flickr/louisa catlover

7.PIRANGI INDIJSKI ORAH

Ovo čuveno drvo blizu Natala u Brazilu je 177 godina star indijski orah koji se prostire na 8 hektara. Zasadio ga je 1888.godine ribar koji nije znao da drvo ima genetsku mutaciju zbog koje ono zauzima ogromnu površinu. Kada grane Pirangi drveta dotaknu tlo, one puste korenje i nastave da rastu za razliku od običnog indijskog oraha. Danas je to drvo turistička atrakcija.

flickr/LeRoc

TENERE DRVO

Tenere drvo je van konkurencije zato što više ne postoji. To je bilo 300 godina staro drvo akacije u vreme svoje smrti i bilo je jedino drvo u krugu od 400 km. Ono je bilo sve što je ostalo od velike šume koju je lagano progutala pustinja. 1973.godine pijani vozač kamiona ga je oborio iako je ono bilo jedini objekat na širokoj ravnici. Danas na tom mestu stoji metalni spomenik.

Izvor: MNN