Krajem godine u Srbiji trebalo bi da počne da se gradi fabrika za proizvodnju uređaja za uništavanje ambrozije.

Oni koji su alergični na ambroziju, mogli bi već od ovog leta lakše da dišu, ako se primeni pronalazak Miloša Stankovića, uređaj koji uništava korov u korenu pomoću određene frekvencije i struje, bez pesticida.

AMBROZIJA a

Stanković kaže da taj uređaj razvija pet godina, u poslednje vreme sam ga je usavršio i da je atestiran na području Beograda, u Sloveniji i Švedskoj.

“Ove sezone se planira veća primena tog uređaja na površini grada Beograda gde su podršku dali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Gradsko zelenilo, a ako sve bude uspešno prošlo, krajem godine bi trebalo da se gradi fabrika i da se taj uređaj proizvodi”, kaže Stanković.

Uređaj je testiran u međunarodnim institutima, među kojima su i “Švedski univerzitet” i “Institut za poljoprivredu”, a Miloš ga je predstavio na tribini nordijske alijanse, koja promoviše primenu tehnologija koje ne ugrožavaju životnu sredinu. Nordijska poslovna alijansa organizuje tribine posvećene održivom razvoju, kako bi pokazala važnost ekološkog poslovanja u Srbiji.

“Loš uticaj postoji od strane naše kompanije u vidu potrošnje električne energije, goriva i elektromagnetnog zračenja kao i odlaganja različitih vrsta otpada. Ono što mi radimo u cilju zaštite životne sredine i smanjenja lošeg uticaja je reciklaža svog otpada koji sakupljamo”, kaže Kristina Mitrović iz “Telenora”.

Više na RTS-u