Dom „Kolevka“ u koji je smešteno 180 dece na nivou teže i teške mentalne retardacije među prvim je subotičkim ustanovama koje su započele uštedu energije i novca uz pomoć energetske efikasnosti objekta. Još 2004. godine direktorka Doma Mirjana Čabrić, kada je pročitala u našim novinama članak iz Zrenjanina da je slovački „Termo solar“ postavio i donirao tamošnjoj bolnici solarne ćelije, stupila je u kontakt sa tom firmom i dobila na poklon 32 kolektora.

Danas „Kolevka“ ima ukupno 160 solarnih kolektora, od kojih su prvi korišćeni za grejanje vode za kupanje dece.

– Za ugradnju 80 solarnih ćelija, polovinu troškova podmirio je Fond za zaštitu životne sredine, a „Termo solar“ nam je poklonio još 48 ćelija. U međuvremenu smo zamenili sve sijalice štedljivim i uspevali smo da uštedimo deset odsto energije, a od juna ove godine, kada smo i praonu priključili na solarni sistem, mesečno imamo umanjenje računa koji su na godišnjem nivou 1,5 miliona dinara, odnosno uspevamo da uštedimo struje koliko troši 20 porodica – objašnjava Mirjana Čabrić.

Prošle godine u oktobru „Kolevka“ je platila račun za struju 470.000 dinara, dok je ovogodišnji oktobarski obračun potrošnje električne energije bio 311.000 dinara, s tim da je sada na sistem priključeno više potrošača, čak dva dnevna domska boravka, a struja je poskupela za oko 14 odsto. Mirjana Čabrić kaže da cilj uvođenja energetske efikasnosti nije samo smanjenje potrošnje struje, već ušteđeni novac dopunjava budžet ustanove za godišnji račun osiguranja imovine, investiciona održavanja i početni kapital za projekte za koje će „Kolevka“ konkurisati.

Više u Blicu