Kao što su doskoro pravili zalihe običnih sijalica, građani Evropske unije imaju još malo vremena da nabave snažne usisivače. Prvog septembra na snagu stupa direktiva koja zabranjuje proizvodnju i uvoz ovih uređaja sa snagom većom od 1.600 vati. Pravila su deo direktive o energetskoj efikasnosti koja treba da obezbedi da ti kućni aparati troše manje struje, a da budu kvalitetniji, manje bučni i da ispuštaju manje prašine u vazduh. Trenutno je prosečna snaga usisivača u EU 1.800 vati, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovih dana se oglasilo britansko udruženje potrošača „Vič”, iznoseći podatak da većina uređaja s njihove liste najkvalitetnijih po novoj direktivi neće više biti u radnjama. U poslednjem testu kvaliteta, pet od sedam najboljih usisivača na britanskom tržištu ima veću snagu od 1.600 vati.

Po novoj direktivi o energetskoj efikasnosti, proizvođači će morati da na kutiji navedu razred slovima od A do G. Oznaka će se odnositi na energetsku efikasnost, moć usisavanja na tvrdim površinama i tepisima, na emitovanje prašine, buke i slično. Međutim, proizvođači će sami određivati razred na osnovu propisanih testova, a potrošačka udruženja upozoravaju da nije predviđeno da nezavisno telo testira navedeni rejting.

Iz kompanije „Dajson”, koja je pionir usisivača bez kese, zastraženo je od Evropskog suda pravde da preispita ovu direktivu, iako su svi usisivači ove firme ispod 1.600 vati. Iz ova kompanije tvrde da kriterijumima performanse nije obuhvaćeno testiranje usisivača kada se u njemu već nalazi prašina. Iz „Dajsona” takođe navode da svake godine na deponijama EU završi 126 miliona vrećica i filtera iz usisivača i da novi sistem obeležavanja nije uzeo u obzir posledice korišćenih kesa i filtera za životnu sredinu.

Za tri godine propisi će biti još stroži. Od prvog septembra 2017. nijedan usisivač u EU neće smeti da ima više od 900 vati.

Kritičari novih mera tvrde da će efekti biti slabi, jer će kupci slabiju snagu uređaja nadoknađivati dužim usisavanjem. Kažu i da će novi uređaji biti skuplji, jer će proizvođači morati da istraže tehnologije kako da s manjom snagom postignu veću efikasnost. Evropska komisija je uverena da direktiva koristi potrošačima jer će dobiti bolje usisivače.

Više u Politici