Ovih dana u centru pažnje javnosti našla se Nemačka sa mesom i jajima zagađenim dioksinom. I dok su svi shvatili da je u pitanju opasna supstanca trenutak je da saznamo nešto više o dioksinu.

Dioksini su grupa hemijskih jedinjenja koji zagađuju okolinu. Nalaze se u prirodi širom sveta i lako se nađu i u lancu ishrane. Najčešće se skupljaju u masnom tkivu životinja. Samim tim u čovekov organizam dospevaju prvenstveno preko hrane. A kako dospevaju u prirodu? Oni su uglavnom nusprodukt industrijskih procesa ali mogu nastati i kao rezultat prirodnih procesa kao što su šumski požari i vulkanske erupcije. Topionice, beljenje papirne pulpe hlorom i proizvodnja nekih herbicida i pesticida su glavni krivci za rasprostranjenost dioksina u prirodi. Iako je njihovo formiranje lokalno, širenje je globalno.

Obzirom na tu činjenicu – da ga svuda ima – svi smo nekad bili izloženi dioksinu, međutim ti nivoi ne utiču značajno na ljudsko zdravlje. Duga izloženost visokim nivoima loše utiče na imunitet, nervni sistem u razvoju, endokrini sistem i reproduktivne funkcije. Hronična izloženost životinja je rezultovala različitim oblicima karcinoma i zbog toga je dioksin proglašen kancerogenom. Ipak, postoje nivoi ispod kojih bi rizik dobijanja raka bio beznačajan.

Jedan od najranijih incidenata sa dioksinom, ako se to može nazvati incidentom, je američko korišćenje herbicida poznatog pod nazivom Agent Orange u ratu sa Vijetnamom od koga je posredno i neposredno obolelo milion Vijetnamaca ali i brojni američki vojnici. Najpoznatija žrtva trovanja dioksinom je bivši predsednik Ukrajine Viktor Juščenko, koji je kao opozicioni predsednički kandidat bio otrovan količinom koja je 6000 puta veća od normalne. Posledica toga su bile akne na licu koje su ga privremeno potpuno izobličile.

Pored nedavnog incidenta u Nemačkoj, još jednom (1998.godine) tamo su otkriveni visoki nivoi dioksina, ali tada u mleku. Istraga je dovela do zagađene stočne hrane na bazi pulpe južnog voća koja je uvožena iz Brazila. Rezultat toga je bila zabrana uvoza pulpe iz Brazila u čitavoj Evropskoj Uniji. Šteta od ovog poslednjeg pokušaja masovnog trovanja se za sada, na sreću, meri samo u novcu.