Bor — Oblaci sumpor-dioksida iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena Bor naneli su veliku štetu meštanima Velikog Krivelja. Njima su stradali voćnjaci, usevi i pčelinjaci kada je oblak dima prekrio ovo mesto.

– Kada sam izašao napolje zatekao sam stravičan prizor. Gotovo da se ništa unaokolo nije videlo od dima. Pčele su prvi indikatori koji ukazuju da nešto nije u redu. Sumpor-dioksid koji se ispušta u atmosferu iz borske topinioce se u dodiru sa rosom, transformisao u sumporastu kiselinu, što smeta pčelama. Gasovi oslobođeni iz ovih metalurških agregata su i desetkovali pčelinjake. Sačekao sam da se malo razbistri, pa sam otišao da obiđem pčelinjak i imao sam šta i da vidim. Ne mogu u ovom trenutku tačno da procenim, ali sigurno da je zbog dima stradalo oko 40 odsto pčela u više od 100 mojih pčelinjaka – priča meštanin Jovica Nikolić.

Zlata Kokoranović ističe da su joj takođe stradali pčelinjaci, ali da su meštanima izgoreli i poljoprivredni usevi.

– Rano ujutru sam uočila gust oblak dima koji se širio unaokolo. Pored pčelinjaka, stradali su i poljoprivredni usevi. To će se tek kasnije znati kolika je zapravo šteta pričinjena meštanima u ovom kraju. Činjenica je da su zbog dima ljudima spaljeni usevi. I moj pčelinjak je stradao – govori Kokoranovićeva.

Predsednik ekološkog društva Ekoagenda Dragan Jankucić kaže da je Veliki Krivelj pogodila najveća koncentracija sumpor-dioksida u poslednjih mesec dana, a da u ovom mesti ne postoje merne stanice za praćenje zagađenja.

Dušan Kukolj, ekološki inspektor, rekao nam je juče da nije u Boru, kao i da će čim se bude vratio ispitati zbog čega je došlo do ovakve situacije u Velikom Krivelju.

Više u Blicu