BEOGRAD, 2. juna 2011. (Beta) – Skoro sve deponije u Srbiji imaju status nehigijenskih i veliki su epidemiološki rizik za stanovništvo, ocenjeno je danas na skupu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jivanović Batut”, podom Svetskog dana životne sredine, 5. juna.

Od 167 urbanih celina u zemlji, 132 imaju centralnu deponiju, a čak 104 imaju status nehigijenskih i veliki su epidemiološki rizik za stanovništvo.

Za sada, prema podacima zavoda i instituta za javno zdravlje, postoji samo jedna regionalna higijenska deponija i to u Jablaničkom okrugu.

U selima se, medjutim, smeće uglavnom baca nekontrolisano, na proizvoljno odredjenim površinama i prema istim podacima pored seoskih puteva djubre se baca u 3.172 naselja, u vodotokove u 1.802 naselja, a u dvorišta 2.435 naselja.

Od 3.828 naselja podaci iz prošle godine pokazuju da deponiju nema 3.241, odnosno da se u 85 odsto sela smeće baca bez kontrole.

Pomoćnica ministra zdravlja Elizabet Paunović ukazala je na problem odlaganja medicinskog otpada i navela da u poslednje dve godine značajno raste procenat sterilizacije infektivnog otpada u bolnicama.

Ona je kazala da je veliki broj zdravstvenih ustanova uz podršku EU opremljeno postrojenjima za tretman medicinskog otpada i da taj proces još uvek traje.

“Sada se steliriše više od 50 odsto medicinskog otpada u zemlji, a potreba za tim je prepoznata početkom 21. veka. U prethodnom veku medicinski otpad je tretiran isto kao komunalni otpad”, rekla je Paunović.

Direktorka Instituta Tanja Knežević je kazala da su u Srbiji tokom 2010. godina kontrolisana 153 centralna vodovodna sistema i da je 75 njih bilo ispravno, a 42 visoko rizična, sa mikrobiološkom i fizičko-hemijskom neispravnošću.

“U 15 vodovoda je registrovana fizičko-hemijska neipravnost u više od 20 odsto ispitivanih uzoraka, a 21 vodovod je proglašen mikrobiološki neispravnim, najčešće zbog bakterije koje sa aspekta zdravlja nisu značajne”, navela je ona.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Sekretarijata za životnu sredinu Beograda i pozvali na centralnu proslavu Svetskog dana životne sredine koji je ove godine posvećen šumama u nedelju, 5. juna u 15 časova u Skupštini grada.