KOPENHAGEN, 16. decembra 2009. (Beta) – Oko 260 uhapšenih bilans je današnjih protesta u Kopenhagenu tokom kojih su demonstranti pokušali da udju u Bela centar, gde se održava samit UN o klimatskim promenama.

Kopenhagen, AP Photo/POLFOTO, Thomas Graversen

Kopenhagen, AP Photo/POLFOTO, Thomas Graversen

Policija je upotrebila palice i suzavac u spreju da bi zaustavila i potisnula demonstrante, a sila je upotrebljena i prema jednom broju članova ekoloških organizacija koji su izašli iz kongresnog centra i pokušali da se spoje sa demonstrantima.

Potom su se demonstranti povukli dalje od Bela centra, da bi posle izvesnog vremena odlučili da napuste prostor oko kongresnog centra i odu u Kristijaniju, hipi-komunu u Kopenhagenu, autonomnu od gradskih vlasti.

Demonstracije je organizovala koalicija ekoloških grupa “Akcija za klimatsku pravdu”, najavljući da će biti mirne ali i da “neće dozvoliti da ih zaustave bilo kakve fizičke prepreke”. Dodali su da nameravaju da udju u zdanje Bela centra.

Portparol ove organizacije Tadzio Miler uhapšen je juče odmah nakon konferencije za štampu na kojoj je objavio planove za današnje demonstracije, a policija je potrvdila da je on uhapšen kao “organizator očekivanih nereda”.

Protesti u Kopenhagenu se održavaju svakodnevno kao vid pritiska na učesnike Samita na kome od 7. do 18. decembra predstavnici 192 zemlje pregovaraju o sporazumu kojim bi se usporilo globalno zagrevanje.