NOVI SAD – Dečje selo “Doktor Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici danas je postalo prvo Ekološko selo u Evropi. Donacijom solarnih kolektora za proizvodnju tople vode, primenom obnovljivih izvora energije, slovačko preduzeće Termosolar učinilo je dečije selo ekonomičnijim i  brižnijim okruženjem.

“Odučili smo da zajedno sa našim partnerima i donatorima iz Republike Slovačke instaliramo specifičan, kompleksan sistem snabdevanja toplom vodom pomoću solarne energije kojim će selo postati jedan ekološki samoodrživ objekat”, kaže za RTV Srđan Egić, direktor Dečjeg sela.

Dodaje da to u prvoj fazi podrazumeva donaciju vrednu šest miliona dinara.

“Ušteda novca koju ćemo postići ovim sistemom je nemerljiva. Pored toga na ovaj način se širi ekološka svest. Ovo je prvi korak, a u drugoj fazi zajedno sa našim partnerima želimo da izgradimo i prvu solarnu elektranu kojom nećemo samo da električnom energijom snabdemo kompleks dečjeg sela, već i da prodajemo struju”, kaže Egić.

Predstavnici slovačke firme Termosolar i nevladine organizacije  Dekameron, kontaktirali su Dečije selo sa željom da pomognu u uštedi sredstava, koja bi se preusmerila na poboljšanje kvaliteta obrazovanja štićenika. 32 solarna kolektora za toplu vodu, 13 solarnih bojlera u vrednosti oko 50 hiljada evra, biće instalirani čim se steknu vremenski uslovi.

“Ja sam rođeni Vojvođanin i nekako mi je ovaj dom za napuštenu decu prirastao za srce i vidim da su problemi oko finansiranja, fondovi su slabi i socijalna pomoć je jako slaba, to znači nedostatak je para”, kaže Adam Bakljaš, predstavnik firme Termosolar.

Dečjem selu najneophodnija su sredstva za učenje stranih jezika, donacije u vezi sa polaganjem vozačkih ispita i bezbednosti objekata u kojima borave štićenici. Bila bi dobrodošla i donacija u vidu obnavljanja entrijera koji bi oraspoložio stanare te ustanove.

Natalija Žunar iz Dečijeg sela kaže da i pored privida u javnosti da Dečije selo ima puno donatora u stvarnosti nije tako.

Uručenjem simboličnog poklona ljudi dobre volje, prvo ekološko dečije selo u Evropi  počinje novi dan, u kojem će energija prirode, sa energijom znanja i dobre volje, grejati srca svih koji u njemu žive i rade.

Više na RTV