Danas se obeležava Dan planete Zemlje, 22. april, sa ciljem da ljude u čitavom svetu podseti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive.

Dan planete Zemlje će u Srbiji biti obeležen akcijama čišćenja, izložbama, predstavama i predavanjima u organizaciji institucija i ekoloških organizacija.

Cilj je da se gradjanima ukaže na probleme ekosistema, na zagadjenje naseljenih mesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije pozvalo je gradjane da ličnim angažovanjem na zaštiti životne sredine učine koliko mogu i tako obeleže Dan planete Zemlje.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković kazala je da obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac doprinese svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom, poput čišćenja smetlišta, sadjenja drveća, vožnje bicikla umesto automobila.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine nakon jedne ekološke akcije u SAD.

Širom sveta se obeležava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja (Rio Declaration on Environment and Development).

Izvor: Zelena Srbija