Danas će ponovo biti raspisan tender za usluge prečišćavanja vode za piće za Zrenjanin i gradjani će, kako je i obećano, zdravu pijaću vodu imati 2015. godine, najavio je danas gradonačelnik Čedomir Janjić.

Na konferenciji za novinare, Janjić je kazao da je i zvanično gradskoj upravi stiglo rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, o poništenju javne nabavke za usluge prečišćavanja vode piće za Zrenjanin.

Po njegovim rečima, razlozi za poništavanje javne nabavke su formalni.

“Kada smo došli na vlast, imali smo dve mogućnosti: jednu koju nam je ostavila prethodna jalova vlast, da imamo pijaću vodu po 34 evrocenti po kubiku, te da odmah zadužimo grad na 15 godina za 25 miliona evra što je veliko opterećenje za Zrenjanin, a da pritom gradjani plaćaju najskuplju vodu na Balkanu, ili da problem rešimo bez para i da cena vode po kubiku bude 28 evrocenti”, rekao je Janjić.

Gradonačelnik je kazao da problem pijaće vode u Zrenjaninu postoji već 10 godina, ali da su prethodne vlasti ponudile razne studije i pilot-projekte, na šta je bačen ogroman novac, a bilo je i “ugovora na štetu gradjana”.

“Mi imamo rešenje za zdravu pijaću vodu i nećemo dati nijedan dinar na početku i ne više od 28 centi po kubiku. Mi ne radimo u interesu svetskih kompanija i ne favorizujemo njih, već radimo isključivo u interesu gradjana. Ne želimo da Grad Zrenjanin bude talac neke svetske kompanije i njihovih predstavnika”, rekao je Janjić.

Kako je naglasio, već u petak će biti raspisan novi tender za vodu u Zrenjaninu jer “odlučni smo da problem rešimo, i nećemo dozvoliti da nam obaranje tendera iz formalnih razloga bude prepreka i problem”, rekao je Janjić.

Zbog povećane količine arsena Zrenjaninci ne mogu još od 2004. godine da piju vodu iz gradskog vodovoda.