Četrdeset godina nakon prvog Dana planete Zemlje, svet je u većoj opasnosti nego ikad. Klimatska promena je najveći izazov našeg vremena, ali je takođe i velika prilika – prilika bez presedana da razvijemo zdravu, naprednu ekonomiju zasnovanu na čistoj tehnologiji.

Dan planete 2010 može biti prekretnica za napredak u klimatskoj politici, efikasnom korišćenju obnovljive energije i otvaranju novih “zelenih” radnih mesta. Ovo je odlična prilika da se pojedinci, kompanije i vlade sveta udruže i kreiraju globalnu zelenu ekonomiju. Na zvaničnom sajtu Dana planete milioni ljudi ostavljaju poruke u kojima navode šta će danas uraditi za planetu.

U Srbiji se danas održavaju različite akcije i manifestacije (prema sajtu b92) kako bi se skrenula pažnja na značaj očuvanja okoline, pravilnog odlaganja smeća i reciklaže. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić prisustvovaće akciji čišćenja deponija na Adi Huji u Beogradu, a potom će se na Trgu Republike pridružiti manifestaciji koju tradicionalno organizuje Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju.