По први пут ће се у Пожаревцу, у организацији удружења Екобран, од 16.09.-22.09. обележити Европска недеља мобилности. Европски дан без аутомобила би требало да буде пригодна манифестација обележена бициклистима, аутентичним шетачима и др. уз што мање фреквенције саобраћаја. Затим подстрек да се изгради мрежа бициклистичких стаза, како би је Пожаревљани што чешће  користили. То је и важан корак да надлежни у Градској управи почну да размишљају и о будућој бициклистичкој стратегији на овим просторима и да се развије свест да је свакодневно ходање или вожња бицикла стварни допринос здравом животу.

22.09.2011. када се обележава Међународни дан без аутомобила центар града ће бити затворен за промет моторних возила од 8 до 20 часова. Челни људи Пожаревца, заједно са члановима Екобрана и ученицима Политехничке школе, на главној раскрсници у граду, делиће пропагандне летке и кроз разговор указиваће на штетне утицаје аутомобила на екологију и загађен ваздух који грађани свакодневно удишу.

 

Организоваће се бициклистичке вожње за све грађане (око града); уједно се и планира бициклистичка трка – на улицама  Пожаревца. Програм ће бити посебно каналисан према деци школског узраста. Осим спортских такмичења, биће и забавно образовни програм – у деловима градског језгра.

Ученици Политехничке школе у Пожаревцу, на појединим раскрсницама мериће проток саобраћаја и квалитет ваздуха (21 и 22 септембра), како би поредили резултате. Деца из предшколске установе у Пожаревцу „Љубица Вребалов“ са вртићима (Бамби, Пчелица и Полетарац) учествоваће у трци са трициклима на градском тргу.

Дакле, следећег четвртка изађите да прошетате или да се провозате бициклом градом без дима из ауспуха.