Od ove nedelje, sajt Ekologija zajedno sa SET reciklažom kreće sa edukativnim serijalom “Da li ste znali?”. Cilj je da vam približimo opasnosti elektronskog otpada ukoliko ga ne recikliramo. Za početak – kadmijum:

kadmijum

Kadmijum je mekan metal koji se najčešće nalazi u cinkovim rudama. Postao je važan kada su počele da se proizvode nikl-kadmijumske punjive baterije, a danas se, osim za tu svrhu, koriste u legurama, premazima, solarnim ćelijama, stabilizatorima plastike i pigmentima.

Kadmijum je ekstremno toksičan i štetna izloženost se može desiti čak i u situacijama kada ovog metala ima tek u tragovima. Spisak mogućih bolesti od izloženosti je priličan: od sitnijih poput kašlja, glavobolje, vrtoglavice preko respiratornih problema do prilično ozbiljnih oboljenja bubrega i osteoporoze. Takođe, jedinjenja koja sadrže kadmijum su kancerogena.

Nedavno je Harvard objavio studiju u kojoj je navedena veza kadmijuma sa problemima u učenju i u mentalnom razvoju dece. Nije najjasniji izvor trovanja kod dece ali se pretpostavlja da deca kadmijum unose preko hrane (voća, povrća) koja ga pak apsorbuje iz zemljišta. Što nas dovodi do elektronskog otpada. Tu ga možemo pronaći u nikl kadmijumskim baterijama, CRT ekranima (stari katodni monitori ili televizori), tonerima i kertridžima štampača i fotokopir mašina. Bacite li bilo šta od toga na deponiju, nije teško pretpostaviti krug u kome u nekom obliku taj otpad završi opet kod vas, ali ovog puta u tanjiru. Dakle, pozovite ljude da dođu po vaš otpad ili sačekajte neku akciju prikupljanja u vašem gradu – nemojte ga bacati u kontejnere.

Set reciklaža