U razvijenom svetu, principi energetske efikasnostni odavno se primenjuju, a Srbija bi mogla dosta da nauči iz pojedinih primera. U to se u Sjedinjenim Američkim Državama uverila i ekipa B92.

Nismo toliko bogati da rasipamo dragocenu energiju, čuje se na svakom koraku u Sjedinjenim Državama. Energetski efikasni objekti sve više su zastupljeni, i cena njihove gradnje konstantno opada.

Zemlja apsorbuje i skladišti veliki deo toplote koju dobija od sunca. Temperatura na određenoj dubini zemlje ostaje ista tokom cele godine, i može biti i oko 20 stepeni. U Americi se koriste dva osnovna tipa geotermalnog sistema: Otvoreni i zatvoreni. Otvoreni, isključivo u ruralnim oblastima i podrazumeva bunar. Zatvoreni je češći i zasniva se na kruženju vode kroz savitljive cevi ispod zemlje, ili čak po dnu obližnje reke ili jezera. Zimi, sistem uzima toplotu iz zemlje, gde je toplije nego na površini, i unosi je u kolektor u kući, gde se pod pritiskom podiže temperatura i razvodnim sistemom se pomoću toplog vazduha ili podnih grejača širi po kući. Dogrevanje često nije potrebno, a kad jeste, troši se daleko manje struje ili ogreva nego kad se greje od nule. Leti, proces je obrnut. Sistem iz kuće izvlači suvišnu toplotu i vlagu iz vazduha i odvodi ih u zemlju, gde je hladnije nego na površini.

Čarls Džuris već godinama vodi kompaniju koja gradi upravo takve kuće u Virdžiniji.

Energija koju trošite u kući ima svoju cenu. Da biste prošli što jeftinije, najbolji način je da budete energetski efikasni. Vaši mesečni troškovi će se u mnogim slučajevima smanjiti za 50 do 75 odsto”, kaže Čarls Džuris građevinski preduzimač.

Ove kuće su u Americi danas 10 do 20 odsto skuplje od običnih, i što rentabilniji izvori energije značajno snižavaju račune za komunalije, a projektovanje ovakve kuće slično je kao i kod svage druge, uz neke razlike.

“Zapravo nije toliko različito. Tokom projektovanja uzimamo u obzir mnoge stvari koje imaju veze sa štednjom energije. Pristup je isti, samo što se razlike kriju u zidovima i ispod podova. recimo, geotermalni sistem je podzeman, i odozdo je vezan za kuću…”, kaže Salvatore Benvenga arhitekta.

Na svakom koraku, među građevincima u Viržiniji i Merilendu čuli smo izraz “geotermalni sistem“, kao simbiol nečega što štedi energiju. Za razliku od ustaljene predstave kod mnogih ljudi, to nema nikakve veze sa izvorima tople vode. Kažu da se sve zasniva na jednostavnoj fizici i geologiji.

“Može se primeniti na mnogim mestima. Sve zavisi od geološke strukture. Recimo, vi u Srbiji imate dosta vode ispod zemlje, što je idealno za geotermalni sistem. Možete da bušite i ubacite cev u podzemni rezervoar i da voda cirkuliše i prenosi toplotu. Geotermalni sistem može da se postavi i tamo gde nema podzemne vode, već plastične cevi idu kroz zemlju a vi u njih ubacite vodu”, kaže Tom Vilijams, stručnjak za geotermalne sisteme.

Početna investicija za efikasnu kuću i geotermalni sistem vremenom sama sebe otplati kroz mesečnu uštedu na računima. Naši sagovornici kažu da je to potpuno primenljivo i u Srbiji.

Izvor: B92