Čudna zelena stena po imenu olivin može biti ključ u borbi protiv klimatske promene. Jedinstveni mineral ima čudna svojstva – može da apsorbuje ugljen dioksid iz atmosfere, a geohemičar u penziji Olaf Šiling veruje da olivin može da ukloni dovoljno CO2 iz atmosfere i zaustavi klimatsku promenu.

Dobra vest je da olivina ima mnogo, i da nekoliko naučnika već radi na pronalaženju načina da ga iskoristi na pravi način. Jedan od izveštaja tvrdi da jedna tona olivina može da ukloni oko dve trećine tone ugljen dioksida, što znači da su nam potrebne milijarde tona olivina. Ima još nedostataka – „metodi olivin“ bi bilo potrebno dve decenije da napravi neku primetnu razliku, a tu nismo uzeli u obzir godišnja povećanja emisije ugljen dioksida.

Olivin se već koristi u Holandiji gde ga pojedini ekološko svesni građani koriste u svojim dvorištima. Geoinženjering nije nova priča, i mnogih smo se ludih teorija naslušali, a ova je jedna od praktičnijih. Koristimo zemlju da spasemo Zemlju, kaže Šiling. Ima smisla…

Izvor: Inhabitat