Frižideri su noviji izum; hiljadama godina unazad ljudi su živeli bez njih i poznavali mnoge načine za čuvanje hrane. Danas su nam frižideri puni hrane koja bi verovatno trajala duže i bila ukusnija ako bi se čuvala van frižidera. Džijun Rijou (izvinjavam se ako pogrešno izgovaram ime), dizajnerka iz Koreje tvrdi da više ne posmatramo hranu i ne razumemo kako bi trebalo da je čuvamo. Zbog toga je osmislila niz moderno dizajniranih predmeta čije se funkcije baziraju na tradicionalnim tehnikama čuvanja hrane.

Evo interesantnog primera: mnoge voćke ispuštaju etilen dok sazrevaju i ljudi stavljaju paradajz u kesu da bi brže sazreo. Zbog toga je loše ostavljati voće u frižider, etilen se sakuplja u zatvorenom prostoru i voće brže truli. Međutim, neke vrste povrća reaguju drugačije na etilen: krompirima i luku on pomaže da ne proklijaju. Evo njenog dizajnerskog rešenja za jabuke i krompire:

Korenasto povrće bi trebalo držati u vertikalnom položaju jer tako duže ostaju sveže. Ova polica omogućava povrću da lako stoji uspravno nabijeno u pesak. U isto vreme, vlažan pesak pomaže da se održi odgovarajuća vlažnost.

Jaje ima milione rupica u svojoj ljusci i zato lako upija mirise oko sebe. Ti mirisi jajetu daju loš ukus ako se drži u frižideru sa ostalom hranom. Ova polica je pravo mesto za jaja van frižidera i ima čašicu sa vodom u kojoj može da se testira njihova svežina. Što su svežija dublje tonu. Što je jaje starije veći je vazdušni prostor u njemu koji mu ne dozvoljava da potone.

Jedno od vrlo praktičnih rešenja je ubacivanje nekoliko zrnaca pirinča u začine: on upija vlagu.

Ima toga još na sajtu dizajnerke, ali suština je da što više hrane držimo van, manji nam je frižider potreban i manje energije trošimo. Takođe, ove tehnike nisu relikvije prošlosti već obrasci za budućnost. U rukama talentovanog dizajnera mogu i da izgledaju lepo.

Izvor: NoTech magazin