Ono je toliko slano da u njemu, osim nekoliko bakterija i gljiva, nema života. Ako neka ribica slučajno zaluta tamo njeno telo biva prekriveno kristalima soli i vrlo brzo završi izbačeno na obali, mrtvo. Jedino čega ima u izobilju je – so. Površina je najmanje slana jer se u Mrtvo more uliva reka Jordan. Na 40m dubine voda se sastoji od 300 grama soli po kilogramu vode, a to je deset puta više od okeana.

U stvari, Mrtvo more je jezero i nalazi se na 422m ispod površine mora što njegove obale čini najnižom površinom na Zemlji. Njegova voda ima veliku gustinu što za posledicu ima otežano plivanje u njoj. Međutim, umesto plivanja možete da se zavalite kao na kauču i čitate novine, voda će vas bez ikakvih problema održavati na površini.

NEKAD:

S obzirom na to da se Mrtvo more nalazi na istorijski bogatoj lokaciji i njegova istorija je vezana za sve bitne religije koje su tutnjale tim krajevima. Polovinom prošlog veka je u pećinama u blizini Mrtvog mora pronađeno 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz biblije, za koje se procenjuje da su nastali između 150 godine p.n.e i 70 godine n.e., što znači da su to do sada najstariji preživeli primerci biblijskih i vanbiblijskih religijskih dokumenta. Po islamskoj tradiciji u toj oblasti su živeli izopačeni ljudi, „homoseksualci, kradljivci i ubice“, i Alah je naredio kaznu za narode Luta zbog svojih nedela. Pošto nisu izdržali ni poslednji test u vidu dva anđela prerušena u zgodne muškarce (jer su svi hteli da se udaju za njih – i muškarci i žene), anđeo Džibril je prevrnuo zemlju na kojoj su oni živeli i bacio je natrag. Tako je nastalo najniže zemljište na planeti – kao kazna.

SAD:

Mrtvo more je danas važna turistička atrakcija Jordana i Izraela jer predstavlja jedinstvenu banju na svetu. Kako kažu na promotivnom sajtu, „Mrtvo more je jedino mesto na svetu u kome je pomešano: toplo vreme cele godine, vazduh pun kiseonika, terapeutsko solarno zračenje, slano more bogato mineralima, svetski poznato mineralno blato i termomineralni topli izvori.” Sve to povoljno utiče na izlečenje od psorijaze, ekcema, vitiliga (gubitka pigmenta), raka kože i reumatskih bolesti.

Možda se jednog dana, ako Mrtvo more izleči dovoljno ljudi, skine božija kazna sa ovog područja i ispuni proročanstvo proroka Jezekilja koje tvrdi da će voda biti izlečena i postati pitka, i da će Mrtvo more jednog dana postati normalno jezero sa životom u sebi.