Nekada davno, dok su Zemljom hodali divovi, jedan od njih po imenu Fin Makul je živeo u Irskoj. Sa svojom grupom elitnih ratnika koji su sebe nazivali  Fiana, čuvao je kralja Irske. Dok je uživao u svojoj nepobedivosti, iz Škotske se javio džin po imenu Benandoner i počeo da se ismeva slavi i veštini Finovoj. Kada je to čuo, Fin Makul je zgrabio komad zemlje i bacio ga u Škotsku. Benandoner mu je uzvratio kamenom i rekao mu da, kad bi mogao da ga dohvati završio bi mu karijeru borca pre vremena ali, nažalost, ne ume da pliva. Možeš da odahneš, reče Benandoner, zbog moje neukosti bićeš pošteđen. Fin Makul se toliko razbesneo zbog izjava Benandonerovih koje su svi čuli, da je cele nedelje odlamao parčad stena od litica i gurao ih u okean da bi napravio nasip do Škotske. Sada nemaš opravdanja, doviknuo je Fin svom neprijatelju. I nije mu bilo druge, čast je bila u pitanju.

Posle tolikog posla, div Fin Makul je bio jako umoran a znao je da će veliki Škot uskoro doći. Pre nego što je zaspao, smislio je jednu prevaru. Legao je u veliku kolevku, pokrio se ćebetom i zaspao. Uskoro je žena Finova čula besne uzvike, Gde se sakrila ta kukavica po imenu Fin Makul. Vratiće se uskoro, popij šolju čaja i sačekaj malo, reče Una Benandoneru. Uz čaj mu posluži i kolače koje je zamesila sa kamenjem, i kad škotski div savladan ženinom učtivošću sede, uz prvi zalogaj polomi jedan zub. Bogami, gadan je momak ovaj Fin Makul kad jede ovakve kolače, pomisli on dok je s mukom gutao parčiće kamena. A tek kad ugleda ogromnu kolevku i bebu u njoj, O kolika je, pomisli, koliki li je otac kad mu je beba ovolika. Htede da dodirne bebu, a Fin mu odgrize parče prsta. To je bilo sasvim dovoljno da Benandoner otrči nazad u Škotsku, lomeći nasip svakim uplašenim korakom.

flickr/beatxm

To je jedna verzija priče, a druga je…pa recimo, manje interesantna. Pre 60 miliona godina, vulkanska aktivnost u tom području je bila jaka i stvorila je najveću bazaltnu ploču u Evropi. Kad se lava stvrdnula, kontrakcijske sile su bile tako ravnomerne da je ploča popucala uz geometrijsku preciznost. Stubovi koji su formirani su uglavnom heksagonalne osnove, mada ih ima i sa osam strana. Takvih stubova u grofoviji Antrim, na severoistočnoj obali Severne Irske ima oko 40.000. Prošle godine ih je obišlo oko 700.000 turista.

flickr/maluya67

Negde baš u toj oblasti, 1588.godine Španija je krenula sa velikom armadom  koja se sastojala od 131 broda sa namerom da napadne Englesku. Pošto je pretrpela velike gubitke, armada je počela povlačenje opasnim putem oko severne Škotske. Najveći galeas ove armade, Hirona, naleteo je na stene u blizini Džajants Kozveja. Ali to je već neka druga priča…