Čudna igra prirode se odigrava na zapadu Južne Amerike – talasi najveće vodene površine na svetu, Pacifika, udaraju u obale najsuvljeg mesta na planeti. Pustinja Atakama se nalazi u Čileu i zauzima 105.000 km2. U proseku padne 1mm kiše godišnje, a neka mesta nisu osetila kap kiše preko 400 godina (poređenja radi u Sahari padne preko 20mm godišnje). Predeo je tako surov da ga NASA koristi kao probno mesto za buduće misije na Mars, a fotografija Atakame je toliko vanzemaljska da se ova pustinja koristi kao lokacija za snimanje naučno-fantastičnih filmova.

Uvijeno misterijom i potpuno nepristupačno, ovo mesto se sa severa graniči sa Crvenom lagunom (Laguna Roja), jezerom punim vode crvene poput krvi. Legenda kaže da oni koji popiju vodu iz te lagune – misteriozno nestanu. Doduše, ne znam kome bi palo na pamet da pije vodu potpuno neprirodne boje za koju Ajmara narod tvrdi da predstavlja đavolje zle moći.

Na severu je i grad San Pedro de Atacama, zasnovan oko oaze još za vreme Inka. Kažu da je grad živ zahvaljujući putnicima koji dođu do San Pedra i nikad ga ne napuste. Iako ne deluje tako u Atakami su živeli ljudi hiljadama godina unazad, prilagođeni čak i na ovu suvu, ali ne i tako toplu klimu (dnevne temperature između 0oC i 25oC). Klimu u kojoj teško šta preživljava, poneka biljka i insekt koji koriste ono malo magle i rose kao izvor resursa bez koga se ne može, ali ipak idealnu da se sačuvaju mumije. Neke od najstarijih pronađenih mumija na svetu su iz Atakame i stare su preko 9000 godina. Tako sačuvane su bile odlične za analizu kojom se, između ostalog, dokazalo tvrđenje da je na tim prostorima živelo društvo vrlo liberalno u odnosu na korišćenje droga. Divlji duvan, kokain, kaktusi…birajte.

Halucinogeni su ipak korišćeni najviše u religijske svrhe, pa verovatno otuda mnoštvo crteža ucrtanih u sumoran pejzaž pustinje. Geoglifi u Atakami su najčešće geometrijski oblici, a najpoznatiji je «El Gigante» – crtež čoveka veliki 120 metara. Prava svrha južnoameričkih geoglifa nije poznata, ali se pretpostavlja da bi oni mogli biti izraz kulta obožavanja planina ili andskih božanstava. U takvim uslovima šta vam drugo preostaje nego da se klanjate prirodi i njenoj veličini.

Pogotovo ako nasred najsuvljeg mesta na planeti naiđete na gejzire koji spadaju u najviše na svetu. Mesto poznato pod nazivom El Tatio ima 9 ispusta kroz koje konstantno izlazi para temperature oko 85oC. Bez sumnje, Atakama je jedinstveno mesto na planeti i dokaz da nam se priroda prikazuje u najrazličitijim oblicima. U ovom obliku, suve pustinje, teško da možemo da uživamo ali divljenje ne izostaje.