Svi znamo za poslovnost Kineza koja se ogleda u stalnoj spremnosti da uhvate pravi trenutak ulaska u neki posao. Nema tog izazova na koji oni ne mogu da odgovore, bilo kopiranjem tuđih proizvoda bilo jeftinom proizvodnjom za druge bilo prepoznavanjem trenutnih potreba kupaca. Trenutno je zagađen vazduh dobra vest za kineske preduzetnike. Do sada nezabeležen talas zagađenja, nazivan i „ermagedonom“ i „erpokalipsom“, izazvao je pokretanje čitave nove industrije.

Najveći poduhvat su sasvim sigurno ogromne kupole (kod nas se takve građevine nazivaju „baloni“) ispod kojih se nalaze sportski tereni puni čistog vazduha za bogatu decu. Kolika je to prednost se može videti iz sledećeg primera: kada je u Pekingu jednog dana izmereno 650 miligrama čestica u kubnom metru vazduha, što je prilično zašlo u opasnu zonu, u kupoli Pekinške Međunarodne škole je bilo 25.

8439648401_fae5b493fc_o

Jeftinija varijanta zaštite ovih otrovnih dana u Kini su maske. Njih već ima za svaki džep, od haj-tek do jeftinih platnenih, pa je prodaja rekordna.

china-pollution-smog

Kineske vlasti eksperimentišu sa načinima borbe protiv, već kritično, zagađenog vazduha. Neki zatvaraju fabrike i gradilišta, drugi se odriču službenog automobila, a treći se razmišljaju da zabrane vatromete za Kinesku Novu godinu. A dok oni lutaju, kućni prečišćavači vazduha postaju standardni deo opreme osrednjeg kineskog domaćinstva.

Milioner Čen Guangbiao je čak počeo da prodaje čist vazduh u limenkama po 80 centi za komad. Sav zarađen novac ide u dobrotvorne svrhe, a povod ovakvog poslovnog poteza je ipak dobra namera. „Želim da kažem gradonačelnicima, šefovima okruga i direktorima velikih kompanija. Ne jurite samo rast BDP-a, ne jurite za najvećim profitima po cenu zdravlja naše dece i unučadi.“