Česma u Limanskom parku u ovakvom obliku izgrađena je pre desetak godina. U jednoj TV emisiji u vezi kvaliteta voda u Novom Sadu ugledni poznavalac ove problematike rekao je da je ovo najbolja voda u Novosadskoj Opštini; bolja i od “česmuše”, koju nam priprema fabrika za preradu vode.

Veliki broj građana pije i pio je ovu vodu sa česme, čak neki i 30 godina; ja je pijem svakodnevo već 20 godina i nemam nikakvih problema sa zdravljem. Neki tvrde da im je ona pomogla u rešavanju problema sa bubrezima i još nekim drugim problemima, gde su se doktori jako iznedadili. Voda nije striktno zabranjena za piće. Nepovoljne sadašnje analize više su komercijalnoga tipa.

U vezi opštih problema sa pijaćom vodom kod nas i u svetu; zabrinut sam za ovaj zdrav izvor vode, jer ga niko ne održava; ni Zelenilo, ni Vodovod, ni Kanalizacija,..niko. Verovatno su se i neki drugi obraćali pomenutim radnim organizacijama, ali već dugo se na česmu hvata mahovina i žabokrečina, neko je spominjao fekalije, ali one mogu biti samo spolja, od vandala koji i ruše, i ne utiču na kvalitet vode.

Jedno vreme je pokušavao da rešava začepljenje odvoda vode u kanalizaciju Majstor Dule, tako smo ga zvali, ali snage su ga izdale.

Ovu moju molbu za odražavanjem ove česme bilo bi dobro da pročita i Gradonačelnik Novoga Sada, jer je stvarno ružno da je u ovakvome stanju. Mislim da bi Grad Novi Sad bio u mogućnosti da ovo reši.

Nenad Đurić, građanin Novog Sada