Kostarika je postigla izvanredan uspeh tako što već 75 dana funkcioniše na potpuno čistoj energiji. Velike kiše u regionu su omogućile da ova država sasvim napusti fosilna goriva i radi najvećim delom od energije dobijene od hidroelektrana – sa malom pomoći geotermalne, solarne i energije vetra.

Državni energetski Institut je objavio ovu vest pre nekoliko dana, sa napomenom da ove godine još uvek nisu morali da koriste fosilna goriva. Ova srednjeamerička država je dosta napredovala u oblasti zelene energije, ali ima i priličnu pomoć od prirode: dosta padavina koje pokreću četiri hidroelektrane i mnoštvo vulkana koji predstavljaju dobro tlo za geotermalna postrojenja. Takođe, Kostarikanaca nema mnogo – tek nešto manje od 5 miliona.

80% struje proizvodi hidro energija, a oko 10% su prošle godine proizvele geotermalne elektrane. Sredinom prošle godine vlada Kostarike je odobrila geotermalni projekat u vrednosti od 958 miliona dolara koji predviđe tri nova postrojenja koja bi proizvodila dodatnih 150MW čiste energije.

Sve ovo ide ka cilju koji Kostarika ima – a to je potpuno napuštanje „prljave“ energije do 2021.godine – i izbegavanje korišćenja naftnih depozita koji postoje duž obale. Ono što je verovatno omogućilo ovaj izuzetan poduhvat je činjenica da Kostarika nema vojsku od 1948.godine, te su i značajna sredstva mogla da se izdvoje za ovu, mnogo bitniju stavku.