Evropski parlament kritikovao je Srbiju zbog kašnjenja i izostanka napretka u korišćenju obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine i klimatskih promena, saopštio je danas Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

Ta organizacija civilnog društva je saopštila da je Evropski parlament u današnjoj rezoluciji o napretku Srbije izrazio žaljenje zbog izostanka napretka i stalnog kašnjenja primene okvira za obnovljive izvore energije u Srbiji.

“Primećuje se da Srbija zaostaje za drugim zemljama-kandidatima po korišćenju obnovljivih izvora energije i izražava se zabrinutost zbog toga što u Srbiji neće biti ispunjeni ciljevi za obnovljive izvore energije za 2020. godinu”, navodi se u rezoluciji.

U rezoluciji se naglašava potreba za transparentnošću u postupcima savetovanja vlade i žali zbog neuspeha vlasti Srbije u uvažavanju stavova medjunarodnih finansijskih institucija pri usvajanju Modela ugovora o otkupu električne energije.

Evroparlament žali i zbog toga što je u Srbiji postignuto vrlo malo napretka u oblasti životne sredine i klimatskih promena i poziva vlasti da što pre donesu sveobuhvatnu strategiju za klimu u skladu s ciljevima EU, navodi se u saopštenju.

Kako je naglasio CEKOR, ne sme se dozvoliti da Srbija “usled slavodobitnosti povodom pokretanja pregovora o članstu u EU”, zaboravi na obaveze u sektoru energetike.

CEKOR je pozvao sve domaće institucije da svojim radom ne dozvole da Srbija nastavi propuste i predložio da se nastavi raspravo o Strategiji razvoja energetike Srbije do 2025. kako bi se taj dokumet poboljšao.

“Pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije da i ovoj temi pridju s maksimalnom pažnjom, te da razvoj Srbije i u ovom sektoru bude u skladu sa standardima Evropske unije”, ukazuje CEKOR u saopštenju.

Izvor: Zelena Srbija