Transport je jedna od  glavnih razlika između današnjice i budućnosti predstavljenoj u popularnoj kulturi: ljudi sa rančevima na mlazni pogon, leteći automobili i brza vozila koja zuje unaokolo bez ikakvog uticaja na čovekovu okolinu. Budućnost nije stigla onoliko brzo koliko smo želeli, ali ipak stiže. Evo nekoliko primera kako bi lični prevoz mogao da izgleda vrlo uskoro:

Samobalansirajuća vozila

Od Segveja se očekivalo da promeni svet, a on to definitivno nije uradio. Napravio je, doduše, naprednu žiropskopsku tehnologiju koja omogućava ljudima da se voze na dva točka na način na koji pre nismo mogli. Ova vozila mogu da pokreću i akumulatori, a možda će ih jednog dana pokretati i Sunce.

Monocikli

Monocikl je brzo prerastao iz novotarije u zabavan način da se provezete gradom, ali bi svakom početniku dobro došao po koji savet u vezi balansiranja. Nova Honda U3-X ide i korak dalje nudeći blesav način da idete kancelarijom bez straha od pada.

Laki automobili

Pošto je do nafte sve teže doći, a struja postaje uobičajena, biće nam potrebna lagana vozila koja mogu zujati gradom bez preteranog prtljaga. Ovo su samo neke od vizija kako bi ti automobili mogli da izgledaju.

Leteća vozila

Putevi su naporni. Gužve u saobraćaju, radovi na putu, životinje… to su sve stvari koje vožnju čine teškom, opasnom i skupom i za vozača i za vladu. Idealno rešenje? Teleport, ali neka letenje bude na drugom mestu. Od filmova o Džejmsu Bondu nauka je pokupila inspiraciju i od tada je tehnologija sve bolja.

Vazdušne daske

Obećani su nam lebdeći automobili do 2000.godine, a to obećanje je do sada već zaboravljeno. ArborTech Airboard, 14.000 dolara skupo vozilo izgleda odlično, ali je za sada sporo (20 km/h).

Izvor: Webecoist