Zelena patrola na delu pita:

Ko je vlasnik njive? Ko je imao problem na njivi, a na čijoj njivi je problem rešen?

Kada je objavljena vest o problemu izlivanja nafte na njivi u Turiji, vlasnik njive na kojoj je nastao problem bio je Uroš Zeremski.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/becej/nafta-se-izlila-na-njivu-kod-turije_462883.html

Međutim, u večernjim satima objavljena je vest u kojoj se navodi da je vlasnik njive Milan Miloščin, zadovoljan reakcijom NISa.

“Nije otišlo duboko. Sve je na vreme zaustavljeno. Obećali su da će to i nadoknaditi i mislim da će biti u redu”, kaže Milan Miloščin za RTV.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/becej/naftna-mrlja-kod-turije-problem-resen_462883.html

Brzo su reagovali?

Ako se problem pojavio u subotu, i kompanija čijim radom je nastao problem, nije reagovala dok slučaj nije dospeo do javnosti, da li se to smatra brzim reagovanjem? Da li je period od subote do utorka brza reakcija? Da li smo imali sreće što nije bilo padavina?

unnamed (2)

Ko obavlja poslove inspekcije u Pokrajini?

Rukovodilac Sektora za inspekcijske poslove u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Milorad Bjelić, dobio je “proverenu informaciju” od NIS AD – Blok istraživanja, te s pravom izjavljuje da naftna mrlja koja se pojavila na njivi u blizini sela Turija u opštini Srbobran ne predstavlja opasnost za životnu sredinu.

Kako opravdati postojanje Pokrajinske inspekcije, ako im rezultate o zagađenje dostavljaju upravo zagađivači? Da li svakom veruju na reč?

Da li je NIS toliko moćan da za njih ne važi “Zakon gravitacije”?

Utvrdili su da je izlivena nafta zagadila tek tanak sloj plodne crnice, i taj sloj je uklonjen. Da li je nafta pala sa neba kada je zagadila samo tanak povrsinski sloj zemlje?

Cevi naftovoda se nalaze duboko u zemlji, pa se pitamo koliko je zasićena zemlja oko cevovoda kad je nafta izbila na površinu i da li u ovom slučaju ne važi zakon gravitacije, pa je nafta nekim čudom dospela na površinu, a da pri tom nije zagadila okolno zemljišta?